pasta z makreli przepis

Pasta z makreli wędzonej


Pasta z makreli wędzonej – to jedna z najczęściej robionych past kanapkowych w niejednym polskim domu, w tym i u nas. Poniższy przepis to bazowy przepis na pastę z makrelą wędzoną, który dowolnie możecie modyfikować, dodając swoje ulubione składniki. Jednak i bez różnych dodatków poniższa pasta z makreli smakuje wyśmienicie, zwłaszcza w towarzystwie chrupiącego pieczywa.

Pasta z makreli przepis

Pasta z wędzonej makreli to super dodatek do świeżego pieczywa, czy to na śniadanie, czy kolację. Pyszne chrupiące bułeczki z dodatkiem takiej pasty to prawdziwe niebo w gębie, dlatego my od czasu do czasu lubimy pokusić się o wykonanie domowych past kanapkowych. Na naszym blogu znajdziecie kilka wersji na taką kanapkową pastę z makrelą wędzoną. Poniższy przepis to taki podstawowy, bez dużej ilości dodatkowych składników. Jednak moją ulubioną wersją pasty z makreli jest ta z suszonymi pomidorami, na którą przepis znajdziecie tutaj: pomidorowa pasta z makreli. Godna polecenia jest również pasta jajeczna z makrelą. A Wy? Jaką wersję lubicie najbardziej?

Pasta z makreli wędzonej – Składniki:

  • 1 makrela wędzona – ok. 330 g (waga przed obraniem ze skóry i ości)
  • pół małej cebuli – ok. 30 g
  • 2 średnie ogórki kiszone – ok. 80 g
  • 3 czubate łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy delikatesowej
  • kilka gałązek świeżego koperku
  • świeżo mielony czarny pieprz do smaku
  • sól do smaku (opcjonalnie, jeśli wędzona makrela nie była dość słona)

pasta kanapkowa

Przepis na pastę z wędzonej makreli:

  1. Makrelę obrać ze skóry i ości. Podzielić na mniejsze części i przełożyć do miseczki.
  2. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę.
  3. Ogórki kiszone również pokroić w kosteczkę.
  4. Koperek drobno posiekać.
  5. Do miseczki z makrelą dodać pokrojoną cebulkę oraz ogórki kiszone. Kolejno dodać posiekany koperek oraz 3 czubate łyżki majonezu i 1 łyżeczkę musztardy delikatesowej. Całość dokładnie rozgnieść widelcem na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą (pamiętając jednak o tym, że wędzona makrela jest już sama w sobie dość słona) i świeżo mielonym czarnym pieprzem, ponownie wymieszać. Przed podaniem najlepiej schłodzić pastę z makreli w lodówce. Podawać ze świeżym pieczywem. Smacznego!

pasta z makreli wędzonej

pasta na kanapki

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.