Pasta z makreli z twarogiem to pyszna, domowa pasta, idealna na śniadanie lub kolację. Standowi super alternatywę dla tradycyjnej pasty z makreli. Polecam!
Pasta z makreli z twarogiem
Przepis na pastę z makreli wędzonej i białego sera jest dziecinnie prosty, a zarazem bardzo smaczny. Ta pasta to super alternatywa dla zwykłej pasty kanapkowej z dodatkiem makreli, ale mimo wszystko pasta z makreli w wersji podstawowej, to moja ulubiona wersja. Jednak czasem warto eksperymentować i zrobić takie smakołyki, jak w tym wpisie poniżej.
Pasta z makreli i twarogu sprawdzi się idealnie na drugie śniadanie lub kolację. Pysznie smakuje zarówno z białym jak i ciemnym pieczywem, a najlepiej w towarzystwie chrupiącej bułeczki.
Pasta z makreli i twarogu – Składniki:
- 250 g półtłustego twarogu
- 1 wędzona makrela – 260 g
- 2 czubate łyżki majonezu
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 mała cebula dymka – ok. 30 g
- 1 łyżka ketchupu pikantnego
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo do podania: większa ilość szczypiorku i ogórki konserwowe lub kiszone
Przepis na pastę z makreli z twarogiem:
- Twaróg przełożyć do miseczki i rozdrobnić go na jednolitą masę za pomocą widelca. Wedle uznania zamiast twarogu w kostce można opcjonalnie użyć twarogu z wiaderka, ale najlepiej by był on też półtłusty i dość zwarty, a nie rzadki.
- Cebulę dymkę posiekać bardzo drobno.
- Wędzoną makrelę obrać ze skóry oraz ości. Mięso ryby przełożyć do miseczki z twarogiem. Kolejno dodać posiekaną cebulę, 2 czubate łyżki majonezu, 3 łyżki posiekanego szczypiorku, 1 łyżkę ketchupu pikantnego oraz sól i świeżo mielony pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut, by smaki się przegryzły. Podawać ze świeżym pieczywem, większą ilością szczypiorku oraz z dodatkiem, np. ogórka konserwowego lub kiszonego. Smacznego!
Do takiego śniadanie polecam zrobić też swoje pieczywo, np. chleb z garnka, który jest mega prosty w wykonaniu i poradzą sobie z nim nawet osoby początkujące w kuchni.

Makrela to ryba idealna na taką pastę. Z chęcią spróbuje z Twojego przepisu!