Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami – to alternatywa dla spóźnialskich, co nie zdążyli wcześniej przygotować ciasta drożdżowego, a kolacja wigilijna już za parę minut ;-) Wtedy na pomoc przychodzi ciasto francuskie! Noo…niestety nie to ciasto francuskie domowej roboty, lecz to sklepowe… ale mimo to paszteciki wychodzą pyszne! Paszteciki z ciasta francuskiego zrobicie dosłownie w kilka minut. Na dodatek są bardzo proste, więc nie ma szans, by się komuś nie udały. Wigilijne kapuśniaczki najlepiej podawać z czerwonym barszczem :)
Zobacz również przepis na: drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami
Paszteciki z ciasta francuskiego – Składniki:
- Ciasto francuskie – 275g
- Kapusta kiszona – 500g
- Suszone grzyby – 40g
- Cebula – 1 duża sztuka
- Wrzątek – do zalania grzybów + do duszenia kapusty
- Liść laurowy – 1 sztuka
- Olej – do smażenia
- Pieprz – do smaku
- Sól – do smaku
- Żółtko – 1 sztuka
- Mleko – 2 łyżki
- Mak – do posypania
Paszteciki z ciasta francuskiego – Wykonanie:
- Suszone grzyby zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 3 godziny. Odsączyć je z wody i posiekać na kawałki.
- Kapustę opłukać, posiekać, zalać wodą i gotować do miękkości (ok. 20minut). Odsączyć z wody.
- Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oleju na złoty kolor.
- Do usmażonej cebuli dodać kapustę i grzyby. Wrzucić liść laurowy. Wlać na patelnię ok. 50ml wody, przykryć wieczkiem i dusić kilka minut od czasu do czasu mieszając. Następnie zdjąć przykrywkę i smażyć do odparowania wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ostudzić. Zmielić farsz.
- Ciasto rozwinąć. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć farsz i zwinąć w rulonik.
- Pokroić nożem na ok. 4-5cm kawałki, ułożyć je na papierze do pieczenia. Posmarować żółtkiem i posypać makiem.
- Piec w 180C przez ok. 10-15 minut (do zarumienienia).
- Podawać z barszczem. Zobacz przepis: Wigilijny barszcz czerwony

O, ja tez takie zrobilam, bo zostal mi farsz z pierogow i krokietow;)