paszteciki z pieczarkami i serem
Przepisy na Boże Narodzenie

Paszteciki z pieczarkami i serem

Kuchnia : Polska | Czas przygotowania : 30 minut | Czas gotowania/pieczenia : 25 minut | Porcje : 42 sztuki

Paszteciki z pieczarkami i serem to pyszne i proste danie, które idealnie sprawdzi się na Boże Narodzenie. Można je podać także na obiad lub jako przekąskę. Gorąco zachęcamy do wypróbowania przepisu!

Paszteciki z pieczarkami i serem – Składniki:

Składniki na ciasto do pasztecików:

  • 300 g mąki pszennej tortowej typ 450
  • 300 g mąki pszennej typ 650
  • 20 g świeżych drożdży
  • 60 g masła
  • 200 ml letniego mleka 3,2 %
  • 2 jajka rozmiar M
  • 150 ml letniej wody
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru

Składniki na farsz:

  • 500 g pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • olej rzepakowy do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • ok. 200 g żółtego sera

Dodatkowo:

  • 1 roztrzepane jajko
  • sezam, mak lub zioła do posypania
ciasto drożdżowe na paszteciki
paszteciki przepis

Przepis na paszteciki z pieczarkami i serem:

Jak zrobić ciasto drożdżowe do pasztecików?

  1. Letnie mleko wymieszać z letnią wodą.
  2. Drożdże pokruszyć do miseczki, zalać połową mieszanki mleka z wodą, dokładnie wymieszać.
  3. W osobnej misie przesiać obie mąki, cukier i sól.
  4. Pozostałe mleko wrzucić do garnuszka, dodać masło i delikatnie podgrzać, tylko do czasu roztopienia się masła. Wymieszać i odstawić do ostudzenia.
  5. Do misy miksera wrzucić wszystkie sypkie produkty, rozpuszczone drożdże, powyższą ostudzoną mieszankę maślano-mleczną oraz jajka. Całość ugnieść hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego przez kilka minut. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne (wyjdzie dosyć rzadkie, ale nie należy dosypywać więcej mąki). Duża misę oprószyć delikatnie mąką, włożyć do misy ciasto drożdżowe, przykryć suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 60-90 minut (w tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość).

Jak zrobić farsz do pasztecików?

  1. Pieczarki oczyścić, a następnie pokroić w niedużą kostkę.
  2. Cebulę obrać z łupinek, a następnie pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na oleju, do czasu aż się zeszkli.
  3. Kolejni na patelnię dorzucić pieczarki, wymieszać. Smażyć na dość dużym płomieniu, co jakiś czas mieszając. Gdy część wody z grzybów już odparuje, dodać sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku.
  4. Smażyć dalej wszystko, cały czas mieszając, do czas aż wyparuje cała woda z pieczarek. W razie potrzeby na koniec ponownie doprawić solą i pieprzem. Odstawić do ostudzenia.
  5. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do usmażonych pieczarek, dokładnie wymieszać.

Jak zrobić paszteciki?

  1. Ciasto drożdżowe po wyrośnięciu przerzucić na blat oprószony mąką i podzielić na dwie części. Jedną część odłożyć na bok, a drugą rozwałkować, na grubość ok 0,5 cm. Przeciąć wzdłuż na pół jak na obrazku poniżej. Na każdą część wyłożyć farsz z pieczarek i sera. Jeden brzeg zwilżyć wodą i zwinąć ciasto w rulon – najlepiej wilgotny brzeg nałożyć na drugą część ciasta, mocniej docisnąć brzegi i zrolować tak, by łączenie znalazło się na spodzie roladki. Pokroić na kawałki o szerokości ok. 3-4 cm, podobnie jak na kopytka. Umieścić paszteciki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Powtórzyć przygotowywanie pasztecików z drugą częścią ciasta (tą wcześniej odłożoną).
  3. Przykryć paszteciki na blaszce suchą ściereczką i pozostawić na ok. 20 minut do podwojenia objętości. Po tym czasie posmarować paszteciki rozkłóconym jajkiem i oprószyć sezamem (lub makiem lub ziołami, np. kminkiem).
  4. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C (funkcja góra-dół, bez termoobiegu) i piec paszteciki z pieczarkami i serem przez ok. 23-25 minut, do zarumienienia.
  5. Podawać np. z barszczem. Smacznego!

Jak odgrzewać paszteciki z pieczarkami i serem?

Na blaszce wyłożyć papier do pieczenia, poukładać na nim paszteciki. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C i podgrzewać paszteciki przez ok. 5 minut.

Polecam również przepis na tradycyjne kapuśniaczki, czyli paszteciki z kapustą i grzybami. To HIT każdych Świąt!

paszteciki z pieczarkami i serem przepis
Rate this post

1 thought on “Paszteciki z pieczarkami i serem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here