Paszteciki z pieczarkami i serem to pyszne i proste danie, które idealnie sprawdzi się na Boże Narodzenie. Można je podać także na obiad lub jako przekąskę. Gorąco zachęcamy do wypróbowania przepisu!
Paszteciki z pieczarkami i serem – Składniki:
Składniki na ciasto do pasztecików:
- 300 g mąki pszennej tortowej typ 450
- 300 g mąki pszennej typ 650
- 20 g świeżych drożdży
- 60 g masła
- 200 ml letniego mleka 3,2 %
- 2 jajka rozmiar M
- 150 ml letniej wody
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
Składniki na farsz:
- 500 g pieczarek
- 1 średnia cebula
- olej rzepakowy do smażenia
- sól i pieprz do smaku
- ok. 200 g żółtego sera
Dodatkowo:
- 1 roztrzepane jajko
- sezam, mak lub zioła do posypania
Przepis na paszteciki z pieczarkami i serem:
Jak zrobić ciasto drożdżowe do pasztecików?
- Letnie mleko wymieszać z letnią wodą.
- Drożdże pokruszyć do miseczki, zalać połową mieszanki mleka z wodą, dokładnie wymieszać.
- W osobnej misie przesiać obie mąki, cukier i sól.
- Pozostałe mleko wrzucić do garnuszka, dodać masło i delikatnie podgrzać, tylko do czasu roztopienia się masła. Wymieszać i odstawić do ostudzenia.
- Do misy miksera wrzucić wszystkie sypkie produkty, rozpuszczone drożdże, powyższą ostudzoną mieszankę maślano-mleczną oraz jajka. Całość ugnieść hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego przez kilka minut. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne (wyjdzie dosyć rzadkie, ale nie należy dosypywać więcej mąki). Duża misę oprószyć delikatnie mąką, włożyć do misy ciasto drożdżowe, przykryć suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 60-90 minut (w tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Jak zrobić farsz do pasztecików?
- Pieczarki oczyścić, a następnie pokroić w niedużą kostkę.
- Cebulę obrać z łupinek, a następnie pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na oleju, do czasu aż się zeszkli.
- Kolejni na patelnię dorzucić pieczarki, wymieszać. Smażyć na dość dużym płomieniu, co jakiś czas mieszając. Gdy część wody z grzybów już odparuje, dodać sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku.
- Smażyć dalej wszystko, cały czas mieszając, do czas aż wyparuje cała woda z pieczarek. W razie potrzeby na koniec ponownie doprawić solą i pieprzem. Odstawić do ostudzenia.
- Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do usmażonych pieczarek, dokładnie wymieszać.
Jak zrobić paszteciki?
- Ciasto drożdżowe po wyrośnięciu przerzucić na blat oprószony mąką i podzielić na dwie części. Jedną część odłożyć na bok, a drugą rozwałkować, na grubość ok 0,5 cm. Przeciąć wzdłuż na pół jak na obrazku poniżej. Na każdą część wyłożyć farsz z pieczarek i sera. Jeden brzeg zwilżyć wodą i zwinąć ciasto w rulon – najlepiej wilgotny brzeg nałożyć na drugą część ciasta, mocniej docisnąć brzegi i zrolować tak, by łączenie znalazło się na spodzie roladki. Pokroić na kawałki o szerokości ok. 3-4 cm, podobnie jak na kopytka. Umieścić paszteciki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Powtórzyć przygotowywanie pasztecików z drugą częścią ciasta (tą wcześniej odłożoną).
- Przykryć paszteciki na blaszce suchą ściereczką i pozostawić na ok. 20 minut do podwojenia objętości. Po tym czasie posmarować paszteciki rozkłóconym jajkiem i oprószyć sezamem (lub makiem lub ziołami, np. kminkiem).
- Piekarnik rozgrzać do 180 st. C (funkcja góra-dół, bez termoobiegu) i piec paszteciki z pieczarkami i serem przez ok. 23-25 minut, do zarumienienia.
- Podawać np. z barszczem. Smacznego!
Jak odgrzewać paszteciki z pieczarkami i serem?
Na blaszce wyłożyć papier do pieczenia, poukładać na nim paszteciki. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C i podgrzewać paszteciki przez ok. 5 minut.
Polecam również przepis na tradycyjne kapuśniaczki, czyli paszteciki z kapustą i grzybami. To HIT każdych Świąt!
Bardzo fajny tekst. Cieszę się, że jest taki blog w internecie. Jestem stałym czytelnikiem tego bloga i polecam innym.