paszteciki z pieczarkamipaszteciki z pieczarkami

Paszteciki z pieczarkami


Paszteciki z pieczarkami uwielbiam równie mocno, jak ich wersję z kapustą i grzybami. Jednak paszteciki wigilijne z pieczarkami robi się trochę szybciej. Wychodzą pyszne, chrupiące na zewnątrz i puszyste w środku. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu.

Paszteciki z pieczarkami przepis

Tradycyjne kapuśniaczki, czyli paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami zna chyba każdy. U nas najczęściej pojawiają się one na Wigilię oraz na Sylwestra. Czasami też robię je na domowe imprezy, np. jako dodatek do barszczu, gdy chcę dla gości przygotować coś na ciepło do zjedzenia. Zamiennie zamiast wersji z kapustą robię oczywiście paszteciki wigilijne z pieczarkami, które są równie pyszne i smakują każdemu. Pasują idealnie do barszczu, ale super smakują nawet zjedzone samodzielnie, bez dodatków. Z poniższych składników wyszło mi 45 pasztecików z pieczarkami. Oczywiście możecie ich zrobić mniej, np. z połowy porcji – wtedy wszystkie składniki należy po prostu podzielić przez 2.
paszteciki wigilijne z pieczarkami

Paszteciki z pieczarkami – Składniki:

Składniki na farsz pieczarkowy:

  • 1 kg pieczarek
  • 2 średnie cebule – ok. 200 g
  • 2 czubate łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
  • 2-3 łyżki masła do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Składniki na ciasto:

  • 580 g mąki pszennej (u mnie typ 650)
  • 20 g świeżych drożdży
  • 330 ml mleka (1 i 1/3 szklanki)
  • 2 jajka rozmiar M
  • 60 g masła, miękkiego
  • 1 łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki soli

Dodatkowo do ozdobienia pasztecików:

  • ok. 50 g roztopionego masła
  • garść sezamu lub maku

PS. Oczywiście zamiast z pieczarkami można zrobić paszteciki z grzybami leśnymi.

Przepis na paszteciki z pieczarkami:

Jak zrobić farsz pieczarkowy do pasztecików?

  1. Cebulę obrać, posiekać w kosteczkę.
  2. Pieczarki oczyścić (zobacz wpis: pieczarki myć czy obierać?), a następnie pokroić w kostkę o boku nie większym niż 0,5 cm.
  3. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć do czasu aż się zeszkli, ale jeszcze nie zarumieni. Kolejno na patelnię wrzucić pieczarki i ustawić moc palnika na największą. Smażyć pieczarki, co jakiś czas mieszając, do czasu aż nadmiar wody odparuje. Kolejno wrzucić na patelnię 2-3 łyżki masła oraz doprawić pieczarki solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Smażyć jeszcze przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec doprawić jeszcze do smaku wedle potrzeby i odstawić na bok do ostudzenia. Następnie ostudzonego farszu dodać 2 czubate łyżki bułki tartej i całość dokładnie wymieszać.

Jak zrobić ciasto na paszteciki z pieczarkami?

  1. W miseczce pokruszyć drożdże, dodać cukier, łyżkę mąki (odsypanej z tych 560 gramów) i zalać połową letniego mleka (ok. 165 ml o temp. maksymalnej 40 st. C). Przykryć miseczkę suchą ściereczką i odstawić drożdże w ciepłe miejsce, bez przeciągów, do wyrośnięcia. Po ok. 15 minutach drożdże powinny się idealnie spienić i zwiększyć swoją objętość.
  2. Pozostałą mąkę pszenną wsypać do miski, wymieszać z solą.
  3. Pozostałe 165 ml letniego mleka wymieszać z 60 gramami miękkiego masła, do połączenia się składników. By masło łatwiej się rozpuściło, można trochę bardziej podgrzać mleko. Odstawić na bok do ostudzenia. Następnie dodać 2 całe jajka i rozkłócić za pomocą trzepaczki.
  4. Do miski z mąką i solą wlać wyrośnięte drożdże oraz pozostałe mleko z masłem i rozbełtanymi jajkami. Najpierw wymieszać masę za pomocą drewnianej łyżki (będzie się ona na początku nieco lepić). Następnie zacząć wyrabiać ciasto ręcznie lub za pomocą miksera z hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego. Ciasto powinno być zagniatane przez ok. 10 minut (lub 5 minut mikserem) aż zacznie być elastyczne i łatwiej odchodzić od brzegów miski. Kolejno delikatnie oprószyć blat stołu, przerzucić na niego ciasto i jeszcze chwilę zagniatać (starać się już nie dosypywać mąki, żeby ciasto nie wyszło za twarde). Uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę (ciasto drożdżowe powinno w tym czasie podwoić swoją objętość).
  5. Po tym czasie ponownie oprószyć delikatnie blat (lub matę silikonową) mąką, przełożyć wyrośnięte ciasto na blat i zagniatać ręcznie przez około minutę. Uformować kule. Podzielić ciasto na 4 równe części. Każdą część rozwałkować na podłużny pasek o wymiarach około 15 x 40 cm. Wzdłuż dłuższego brzegu każdego paska położyć farsz pieczarkowy, a następnie nałożyć wolny brzeg ciasta na farsz pieczarkowy i docisnąć ręką (tak by farsz był owinięty ciastem). Następnie zrolować ciasto do końca, tak by łączenie ciasto pozostało na spodzie i nie rozchodziło się podczas pieczenia. Gotowy rulon posmarować roztopionym i lekko ostudzonym masłem, oprószyć sezamem (lub makiem), a później pokroić na mniejsze kawałki o szerokości ok. 3  cm. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dodatkowo można je przykryć ściereczką i zostawić na 15-20 minut do lekkiego napuszenia, jeśli chce się, by były jeszcze bardziej puszyste (ja jednak pomijam ten etap).
  6. Piekarnik rozgrzać do 210 st. C (góra-dół, bez termoobiegu). Piec paszteciki z pieczarkami przez ok. 15-20 minut do zarumienienia. Po upieczeniu studzić na kratce. Podawać np. z barszczem.

Paszteciki z pieczarkami można przygotować wcześniej i mrozić, a następnie odpiec je w piekarniku w razie potrzeby.


przepis na paszteciki z pieczarkami

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.