pasztet z cukinii

Pasztet z cukinii


Pasztet z cukinii w wersji wegetariańskiej, czyli bez dodatku mięsa. Taki pasztet z warzyw to super pomysł na pyszne danie na kolację. Pasztet z cukinii jest delikatny i aromatyczny, a co najważniejsze smakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom, więc stanowi fajny pomysł dla przemycenia dzieciakom warzyw. Gorąco polecam poniższy przepis!


Pasztet z cukinii przepis

Mój przepis na pasztet z cukinii jest bardzo prosty w wykonaniu i nawet osoba początkująca w kuchni powinna sobie z nim poradzić. Jest on delikatny, ale spokojnie można go kroić w paski. Jeśli chcecie jednak uzyskać bardziej zbitą konsystencję, to możecie zwiększyć ilość kaszy manny do 3/4 szklanki, czyli około 150 gramów. Mi jednak ta wersja delikatniejsza bardziej odpowiada smakowo.

Jeśli lubicie cukinię to gorąco polecam wypróbować także mój przepis na: placki z cukinii.

pasztet z cukinii przepis

Pasztet z cukinii – Składniki:

  • 1 średnia zielona cukinia* – ok. 400 g
  • 1 średnia żółta cukinia* – ok. 400 g
  • 2 średnie marchewki – ok. 280 g
  • 2 średnie cebule – ok. 250 g
  • 3 duże ząbki czosnku – ok. 20 g
  • 6 łyżek oleju (ok. 90 ml)
  • 4 jajka rozmiar M
  • 4 czubate łyżki bułki tartej
  • 1/2 szklanki kaszy manny – ok. 100 g
  • 6 czubatych łyżek posiekanego koperku (można częściowo zamienić na natkę pietruszki, ale mi osobiście z koperkiem smakuje najlepiej)
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • sól do smaku (minimum 1 płaska łyżeczka)
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku

* Opcjonalnie można użyć dwóch zielonych cukinii lub dwóch żółtych. Ja lubię jak jest kolorowo, dlatego użyłam jednej zielonej i jednej żółtej cukinii

pasztet z cukinii i marchewki

pasztet z cukinii i marchewki przepis

Przepis na pasztet z cukinii:

  1. Cukinię pozostawić w skórce (o ile jest młoda i ma miękką skórkę; starszą przerośniętą cukinię z twardą skórką lepiej obrać), odciąć dwa końce. Zetrzeć cukinię na tarce o dużych oczkach, dodać sól do smaku (u mnie 1 płaska łyżeczka) i odstawić na 15-20 minut. Po tym czasie bardzo mocno (ale to bardzo bardzo!) odcisnąć cukinię z nadmiaru wody.
  2. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  3. Cebulę i czosnek obrać z łupinek. Cebulę następne pokroić w małą kostkę, a czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
  4. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę, delikatnie posolić i smażyć na małym ogniu aż cebula się lekko zeszkli (ale nie zarumieni). Następnie dorzucić czosnek, przemieszać i smażyć jeszcze przez 30 sekund. Zestawić patelnię z ognia i pozostawić do ostudzenia.
  5. Do miski lub pudełka wrzucić startą i odciśniętą cukinię. Dodać startą marchewkę, podsmażoną cebulę z czosnkiem, jajka, olej, kaszę manną oraz bułkę tartą, dokładnie wymieszać. Dodać posiekany drobno koperek, paprykę słodką mieloną, przyprawę curry oraz sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku. Na koniec dodać posiekany koperek (można dać mniej lub więcej – wedle upodobań smakowych; ja daję 6 czubatych łyżek siekanego koperku) i wymieszać.
  6. Foremkę (keksówkę) o wymiarach 11 cm x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę na pasztet.
  7. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Wstawić foremkę do piekarnika na środkowy poziom (funkcja piekarnika góra-dół, bez termoobiegu) i piec pasztet z cukinii i marchewki przez około 1 godzinę i 15 minut (lub kilka minut dłużej), do czasu aż pasztet odpowiednio stężeje.
  8. Po upieczeniu wyciągnąć formę z piekarnika i pozostawić pasztet do lekkiego ostudzenia. Następnie wyciągnąć z foremki i delikatnie ściągnąć papier z boków pasztetu i odstawić go do całkowitego ostudzenia i dopiero wtedy kroić. Ciepły pasztet nie nadaję się do krojenia, bo może się rozpadać. Smacznego!

zapiekanka z warzyw

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

4 odpowiedzi na “Pasztet z cukinii

  1. Marzena :

    Bardzo smaczny, wilgotny, dobrze się kroi, wcześniej oczywiście schłodzony. Mój dość pikantny. Jestem pozytywnie zaskoczona, polecam wszystkim.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.