Pasztet z jajek to propozycja typowo na wielkanocny stół. Pysznie smakuje w towarzystwie sosu czosnkowego lub tatarskiego.
Pasztet z jajek
Pasztet jajeczny to pomysł na typowe danie wielkanocne, ze względu na dużą ilość jajek. By pasztet z jajek wyszedł smaczny, pamiętajcie, by dobrze doprawić go do smaku, bo jajka same w sobie są dość mdłe. Końcowy smak oczywiście zależy od rodzaju użytego majonezu oraz musztardy, dlatego ważne jest, by po wymieszaniu składników posmakować jeszcze pasztet i doprawić go jeszcze do smaku (ja dodaję jeszcze trochę soli, pieprzu i ewentualnie musztardy; ale nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać także inne swoje ulubione przyprawy np. estragon, curry itd.)
Pasztet z jajek – Składniki:
- 10 jaj ugotowanych na twardo rozmiar M
- 1 ząbek czosnku
- 2 średnie cebule – ok. 220 g
- 2 łyżki oliwy z zalewy z pomidorów suszonych
- 3 średnie kawałki suszonych pomidorów z oleju – ok .30 g
- 1 łyżeczka soli na start (a potem dosolić jeszcze do smaku)
- pieprz do smaku
- 2 czubate łyżeczka musztardy delikatesowej
- 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 czubate łyżki posiekanego koperku
- 1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki
- duży pęczek szczypiorku (od cebuli dymki) – ok. 40 g (4/5 objętości szklanki)
- 1/3 łyżeczka papryki ostrej mielonej
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka oregano
- 3 łyżki kaszy manny
- 2 surowe jajka rozmiar M
UWAGA! Do smaku możecie dać też trochę żółtego sera starego na tarce lub podsmażone pieczarki.
Przepis na pasztet z jajek:
- Przygotować 10 jajek. Ugotować je na twardo, a następnie obrać ze skorupek i posiekać drobno lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zobacz wpis: jak ugotować jajko na twardo?
- Cebulę obrać i drobno posiekać.
- Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki.
- Czosnek również obrać i przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać.
- Na patelni rozgrzać oliwę z zalewy z suszonych pomidorów. Wrzucić pokrojoną cebulę i smażyć na małym ogniu do czasu aż się zeszkli. Kolejno dodać czosnek i suszone pomidory, przemieszać i smażyć jeszcze przez pół minuty. Odstawić do ostudzenia.
- Do posiekanych jajek dodać ostudzoną cebulę, czosnek i suszone pomidory oraz śmietanę. Wymieszać. Kolejno dodać wszystkie przyprawy oraz posiekany szczypiorek, koperek i natkę pietruszki. Posmakować i ewentualnie doprawić mocniej (ulubionymi przyprawami, solą, pieprzem lub musztardą), by uzyskać mocniejszy, intensywny smak. Gdy smak już jest taki, jak nam odpowiada, to dodać surowe jajka oraz kaszę manną. Wymieszać ponownie.
- Masę jajeczną wyłożyć do blaszki keksówki (o wymiarach 23 cm x 10 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać.
- Wstawić keksówkę do piekarnika i piec całość przez ok. 50-60 minut w 180 st. C.
- Po upieczeniu wyciągnąć pasztet z piekarnika i odstawić na 15 minut. Po tym czasie wyciągnąć go z foremki i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Podawać z sosem czosnkowym lub sosem tatarskim. Smacznego!
Koniecznie zobacz przepis na sos tatarski. To jeden z moich ulubionych sosów na Wielkanocnym stole.
Z Twojego przepisu regularnie robię też sos tatarski. Kiedyś skuszę się na taki pasztet.
Nic nie ma na temat gotowania kaszy, czy dodaje się ją surową i po upieczeniu jest ok?
Tak dodajemy surową :)
Zaskoczyłaś mnie tym przepisem. Pasztet co roku gości u mnie na święta, ale nigdy nie jadłam go w takim wydaniu. Wygląda bardzo apetycznie! Wprawdzie święta już minęły, ale z pewnością wykorzystam przepis w najbliższym czasie. Jestem bardzo ciekawa takiego połączenia smaków. Już nie mogę się doczekać :-)
A kiedy dodaje się śmietanę. bo jest w składnikach wymioniona ale w przepisie już nie ma o niej wzmianki.
Już dopisane. Dziękuję za czujność :)
A o co chodzi z tą kwaśną śmietaną?? Kiedy się ją dodaje?
dobry robiłam fajny na swieta
Bogaty skład, przez to pewnie musi smakować obłędnie