Pasztet z wątróbki drobiowej , a raczej pasta z wątróbki , czy jak to woli smarowidło z wątróbki drobiowej , nie wymagający pieczenia i idealnie nadający się do kanapek ;-)
Składniki
- Wątróbka drobiowa 500g
- Marchew 4 marchewki
- Cebula 1 duża
- Masło 1 łyżka
- Majonez 3 łyżki
- Sól szczypta
- Pieprz do smaku
- Majeranek do smaku
- Oliwa z oliwek
Wykonanie:
- Wątróbkę oczyścić z błon i żyłek, umyć, zamoczyć w mleku na kilka minut, a następnie osuszyć.
- Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie z oliwek, następnie dodać osuszoną wątróbkę. Smażyć kilka minut z obu stron. Na sam koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Przy pomocy maszynki do mielenia lub robota kuchennego zmiksować wątróbkę oraz gotowaną marchewkę.
- Do masy dodać majeranek i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać majonez, dokładnie wymieszać. Smacznego!