Pesto z suszonych pomidorów. Pesto sycylijskie. Czerwone pesto z suszonych pomidorów – idealnie pasuje do makaronów i grzanek. Tradycyjne pesto, czyli pesto alla genovese to zielony sos pochodzący z Genui we Włoszech, którego głównym składnikiem jest bazylia. Ktoś inny, równie genialny, wpadł na pomysł na zrobienie pesto z suszonych na słońcu pomidorów, które powszechnie znane jest jako pesto sycylijskie (pesto alla siciliana). Pesto nie powinno stać zbyt długo. U nas szybko znika, więc nie ma tego problemu, ale jakby komuś coś zostało, to pesto bez problemu można mrozić ;) Ważne jest również, by pesto nie podgrzewać, bo może nabrać gorzkiego smaku.
Które pesto jest lepsze? Z Genui czy z Sycylii? Trudno powiedzieć, bo mi oba bardzo smakują :) A Wy które pesto wolicie? Zielone czy czerwone?
Pesto z suszonych pomidorów – Składniki:
- 150g suszonych pomidorów odsączonych z zalewy
- 20g ziaren słonecznika (2 czubate łyżki) (lub migdały, orzeszki piniowe)
- 10 listkow bazyli
- 40g parmezanu (ew. inny twardy ser, np. Grana Padano)
- 6 łyżek oleju z zalewy pomidorów (lub więcej jeśli chcemy bardziej rzadkie pesto)
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz (opcjonalnie)
Pesto z suszonych pomidorów – Wykonanie:
- Czosnek posiekać drobno.
- Parmezan zetrzeć na tarce o małych oczkach.
- Słonecznik można sprażyć na suchej patelni, ale czasem z lenistwa tego nie robię, a mimo to pesto jest pyszne ;)
- Suszone pomidory odsączyć z zalewy, wrzucić do blendera. Dodać słonecznik, listki bazyli, parmezan, czosnek i kilka łyżek oleju z zalewy pomidorów. Zmiksować. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem, chociaż z reguły nie jest to konieczne, ponieważ olej z zalewy jest dość doprawiony i nadaje odpowiedni smak ;) Jeśli chcemy, by pesto było mniej zwarte, należy dodać więcej oleju lub oliwy z oliwek.
- Pesto można podawać z wszelkiego rodzaju makaronami lub z grzankami.

Mniam, takie pesto jest genialne :)