Przepyszna, słodka pianka wiśniowo-cytrynowa z białą i czarną czekoladą
Ciasta bez pieczenia Przepis na ciasto z galaretką

Pianka wiśniowo-cytrynowa

Kuchnia : Polska

Pianka wiśniowo-cytrynowa – Pyszna pianka z mleka skondensowanego, rozpływająca się w ustach <3

Delikatne ciasto wiśniowo-cytrynowe

Pianka wiśniowo-cytrynowa – Składniki:

  • Galaretka wiśniowa – 1 opak.
  • Galaretka cytrynowa – 1 opak.
  • Mleko skondensowane niesłodzone – 340g
  • Biała czekolada – kilka kostek
  • Gorzka czekolada – kilka kostek
  • Cukier waniliowy – opcjonalnie do smaku, jeśli chcecie trochę słodszy deser

Delikatna słodka pianka wiśniowo-cytrynowa

Pianka wiśniowo-cytrynowa – Wykonanie:

  1. Galaretkę wiśniową rozpuścić w 250ml wrzątku.
  2. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 250ml wrzątku.
  3. Obie galaretki pozostawić do ostudzenia i gdy zaczną lekko tężeć dodać do każdej po 170g mleka skondensowanego i ubijać mikserem na najwyższych obrotach aż masa będzie puszysta.
  4. Na dno blaszki (użyłam wysokiej, okrągłej blaszki o średnicy 18cm ) najpierw wylać masę wiśniową, a następnie delikatnie masę cytrynową. Włożyć do lodówki na kilka godzin, by pianka całkowicie stężała.
  5. Kilka kostek białej i gorzkiej czekolady zetrzeć na tarce. Oprószyć wierzch pianki. Smacznego!


Szybkie ciasto z galaretkami i białą czekoladą
Pianka z galaretkami, białą i gorzką czekoladą

5 / 5 ( 1 głosów )

19 thoughts on “Pianka wiśniowo-cytrynowa”

    1. Nie. W wykonaniu ma Pani napisane “Obie galaretki pozostawić do ostudzenia i gdy zaczną lekko tężeć dodać do każdej po 170g mleka skondensowanego i ubijać mikserem na najwyższych obrotach aż masa będzie puszysta.”
      Pozdrawiam ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.