Piankowy torcik truskawkowy na biszkoptach

Piankowy torcik truskawkowy na biszkoptach


Od jakiegoś czasu chodziły za mną truskawki. Do sezonu jeszcze jednak daleko. Skusiłam się więc na te sklepowe truskawki (wieeeem – pewnie sama chemia – ale czasem człowiek nie może się oprzeć). Szkoda mi było je zjeść w minutę, więc od przedwczoraj głowię się, co by można było za ciacho upichcić i o to proszę! Jest! Pianka z galaretki – bez pieczenia – na biszkoptach! Na przepis ten natrafiłam u Pauliny. Taki przepis idealnie sprawdza się u takich osób jak ja – czyli ze starym piekarnikiem, z którym trzeba nieźle się namęczyć, żeby coś ‘urosło’. Tak więc jeszcze raz polecam torcik piankowy na zimno! :)

Składniki

  • Składniki (tortownica o średnicy 22 cm)
  • Śmietana kremówka 250ml
  • Galaretka wiśniowa
  • Truskawka kilka truskawek
  • Biszkopty kilkanaście biszkoptów do wyłożenia spodu
  • Galaretka rubinowa wielosmakowa 1 galaretka rubinowa

Piankowy torcik truskawkowy na biszkoptach

Wykonanie

  1. Wiśniową galaretkę rozpuścić w 250ml gorącej wody. Odstawić do ostygnięcia.
  2. Śmietanę ubić na sztywno, a następnie stopniowo dodawać do niej ostygniętą galaretkę wiśniową (wciąż płynną), cały czas miksować.
  3. Biszkopty ułożyć na dnie tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Przelać masę piankową, a następnie włożyć do lodówki, by masa stężała.

Piankowy torcik truskawkowy na biszkoptach

  1. W tym czasie przygotować galaretkę wielosmakową i odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Truskawki pokroić w plasterki. Ułożyć je na piance, zalać już lekko tężejącą galaretką.
  3. Włożyć torcik piankowy do lodówki, by galaretka całkowicie stężała.

Piankowy torcik truskawkowy na biszkoptach
Piankowy torcik truskawkowy na biszkoptach

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

10 odpowiedzi na “Piankowy torcik truskawkowy na biszkoptach

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.