Pieczarki panierowane nadziewane serem i cebulką to nowa propozycja na blogu :) Wcześniej na naszej stronie pojawiły się już pieczarki w panierce z dodatkiem parmezanu, które bardzo nam, jak i Wam zasmakowały. Tak więc teraz z okazji tworzenia nowych przekąsek na Sylwestra powstały pieczarki faszerowane cebulką w chrupiącej panierce :) Mam nadzieję, że zasmakują Wam równie bardzo, jak te poprzednie :)
A dla fanów przetworów w occie polecam: pieczarki panierowane w zalewie octowej.
Chrupiące pieczarki panierowane – Składniki:
- 9 dużych pieczarek – ok. 400 g
- 1 mała cebula – ok. 70 g
- 3 średnie jajka
- 3 czubate łyżki mąki pszennej
- pół łyżeczki papryki słodkiej
- pół łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
- sól i pieprz do smaku
- 20 g Parmezanu lub sera Grana Padano
- 60 g sera Królewskiego lub Gouda
- bułka tarta do panierowania
- ok. 250 ml oleju rzepakowego do głębokiego smażenia
Przepis na pieczarki panierowane nadziewane serem i cebulką:
- Pieczarki oczyścić (przeczytaj artykuł: Pieczarki – obierać czy myć?), pozbawić trzonków. Odstawić.
- Trzonki pieczarek zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę.
- Na patelni, na niewielkiej ilości oleju zeszklić cebulę. Następnie dorzucić trzonki pieczarek, doprawić solą i pieprzem, smażyć do czasu aż nadmiar wody z grzybów odparuje.
- Parmezan zetrzeć na tarce o małych oczkach.
- Ser Królewski (lub Gouda) zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Farsz z trzonków pieczarek i cebuli wymieszać z serami (Parmezan i Królewski).
- Jajka wymieszać z mąką pszenną, solą, pieprzem, papryką słodką, czosnkiem oraz ziołami prowansalskimi, by powstało jednolite gęste ciasto.
- Każdy kapelusz nadziać farszem cebulowo-pieczarkowo-serowym, a następnie otoczyć w wyżej przygotowanym cieście (z jajek, mąki i przypraw). Kolejno każdy kapelusz otoczyć w bułce tartej.
- Na patelni (u mnie mała patelnia o średnicy 23 cm) rozgrzać porządnie olej (najlepiej w takiej ilości, by pieczarki były w nim w połowie zanurzone).
- Pieczarki smażyć w dwóch partiach, by nie stykały się ze sobą na patelni. Najpierw podsmażyć je od strony w której nadziewane były farszem, a następnie obrócić je i smażyć z drugiej strony na rumiano.
- Odsączyć pieczarki z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać np. z sosem czosnkowym (zobacz przepis: Sos czosnkowy). Smacznego!
Pieczarki w tej postaci najlepiej smakują na ciepło. Ich plusem jest to, że można przygotować je wcześniej, a następnie podgrzać w piekarniku tuż przed przybyciem gości.
Więcej przepisów na imprezowe przekąski znajdziecie tutaj: Przekąski na imprezę ; Sałatki na Sylwestra ; Przekąski na Sylwestra ; Przepisy na Sylwestra