pieczarki panierowane nadziewane serem i cebulka

Pieczarki panierowane nadziewane serem i cebulką

Pieczarki panierowane nadziewane serem i cebulką to nowa propozycja na blogu :) Wcześniej na naszej stronie pojawiły się już pieczarki w panierce z dodatkiem parmezanu, które bardzo nam, jak i Wam zasmakowały. Tak więc teraz z okazji tworzenia nowych przekąsek na Sylwestra powstały pieczarki faszerowane cebulką w chrupiącej panierce :) Mam nadzieję, że zasmakują Wam równie bardzo, jak te poprzednie :)

A dla fanów przetworów w occie polecam: pieczarki panierowane w zalewie octowej.


Chrupiące pieczarki panierowane – Składniki:

  • 9 dużych pieczarek – ok. 400 g
  • 1 mała cebula – ok. 70 g
  • 3 średnie jajka
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku
  • 20 g Parmezanu lub sera Grana Padano
  • 60 g sera Królewskiego lub Gouda
  • bułka tarta do panierowania
  • ok. 250 ml oleju rzepakowego do głębokiego smażenia

pieczarki panierowane

Przepis na pieczarki panierowane nadziewane serem i cebulką:

  1. Pieczarki oczyścić (przeczytaj artykuł: Pieczarki – obierać czy myć?), pozbawić trzonków. Odstawić.
  2. Trzonki pieczarek zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  3. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę.
  4. Na patelni, na niewielkiej ilości oleju zeszklić cebulę. Następnie dorzucić trzonki pieczarek, doprawić solą i pieprzem, smażyć do czasu aż nadmiar wody z grzybów odparuje.
  5. Parmezan zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  6. Ser Królewski (lub Gouda) zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  7. Farsz z trzonków pieczarek i cebuli wymieszać z serami (Parmezan i Królewski).
  8. Jajka wymieszać z mąką pszenną, solą, pieprzem, papryką słodką, czosnkiem oraz ziołami prowansalskimi, by powstało jednolite gęste ciasto.
  9. Każdy kapelusz nadziać farszem cebulowo-pieczarkowo-serowym, a następnie otoczyć w wyżej przygotowanym cieście (z jajek, mąki i przypraw). Kolejno każdy kapelusz otoczyć w bułce tartej.
  10. Na patelni (u mnie mała patelnia o średnicy 23 cm) rozgrzać porządnie olej (najlepiej w takiej ilości, by pieczarki były w nim w połowie zanurzone).
  11. Pieczarki smażyć w dwóch partiach, by nie stykały się ze sobą na patelni. Najpierw podsmażyć je od strony w której nadziewane były farszem, a następnie obrócić je i smażyć z drugiej strony na rumiano.
  12. Odsączyć pieczarki z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać np. z sosem czosnkowym (zobacz przepis: Sos czosnkowy). Smacznego!

Pieczarki w tej postaci najlepiej smakują na ciepło. Ich plusem jest to, że można przygotować je wcześniej, a następnie podgrzać w piekarniku tuż przed przybyciem gości.

Więcej przepisów na imprezowe przekąski znajdziecie tutaj: Przekąski na imprezę ; Sałatki na Sylwestra ; Przekąski na Sylwestra ; Przepisy na Sylwestra

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.