Pieczarki panierowane w zalewie pomidorowo-octowej, możecie przygotować w wersji podstawowej – czyli z pieczarkami panierowanymi tylko w bułce tartej, lub w wersji rozszerzonej – z panierką parmezanową (przepis znajdziecie tutaj: Chrupiące pieczarki panierowane z parmezanem. Danie to to idealna przekąska na imprezę, czy zwykły wieczór z przyjaciółmi. Więcej przepisów na imprezowe przekąski znajdziecie tutaj: Przekąski na imprezę ; Sałatki na Sylwestra ; Przekąski na Sylwestra ; Przepisy na Sylwestra
Pieczarki panierowane w zalewie pomidorowo-octowej – Składniki:
- 500g dość małych pieczarek (+pieprz, sól, papryka słodka do oprószenia)
- 3 średnie jajka
- 3-4 czubate łyżki mąki pszennej
- pieprz, sól
- 1 płaska łyżeczka bazylii (można też dodać inne swoje, ulubione zioła)
- bułka tarta do panierowania
- olej rzepakowy do smażenia
Składniki na zalewę:
- 1,5 litra wody
- 1 szklanka octu
- 100g koncentratu pomidorowego 30 %
- 3 czubate łyżki cukru
- 1 płaska łyżka soli
- 1 cebula
- 2 liście laurowe,
- 3 ziarnka ziela angielskiego,
- 6 ziarnek pieprzu
Pieczarki panierowane w zalewie pomidorowo-octowej – Wykonanie:
- Pieczarki oczyścić (przeczytaj artykuł:Pieczarki – obierać czy myć?), pozbawić trzonków (Panierować będziemy tylko kapelusze. Trzonki można pokroić w paseczki i podsmażyć, a następnie podać je na talerzu wraz z panierowanymi pieczarkami). Posypać pieczarki solą, pieprzem i słodką papryką. Odstawić.
- Jajka wymieszać z mąką pszenną, solą, pieprzem, bazylią, by powstało jednolite gęste ciasto.
- Każdy kapelusz otoczyć w wyżej przygotowanym cieście, a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzać porządnie olej (najlepiej w takiej ilości, by pieczarki były w nich w 1/3 zanurzone). Smażyć pieczarki z obu stron na rumiano.
- Odsączyć pieczarki z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Wodę zagotować, dodać przyprawy, ocet, pokrojoną w piórka cebulą oraz koncentrat pomidorowy, wymieszać. Ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować przez ok. 15 minut.
- Usmażone pieczarki włożyć do zalewy, pozostawić do ostudzenia. Następnie schować do lodówki (najlepiej na całą noc, by pieczarki się ‘przegryzły’). Smacznego!
Ile wcześniej można zrobić, żeby, stały w lodówce w miseczce?
Nic się nie stanie jak zrobię tydzień wcześniej?
zrobiłam! :) do cebuli dodałam jeszcze marynowaną paprykę (oczywiście domowej roboty) i wyszło pysznie :) przekąska pojawiła się u mnie na Sylwestra i taka forma podania pieczarek była zaskoczeniem dla moich gości
Super! :)