Przekąski Przekąski na imprezę Przekąski na Sylwestra Sylwester - Przepisy na Sylwestra

Pieczarki panierowane w zalewie pomidorowo-octowej

Pieczarki panierowane w zalewie pomidorowo-octowej, możecie przygotować w wersji podstawowej – czyli z pieczarkami panierowanymi tylko w bułce tartej, lub w wersji rozszerzonej – z panierką parmezanową (przepis znajdziecie tutaj: Chrupiące pieczarki panierowane z parmezanem. Danie to to idealna przekąska na imprezę, czy zwykły wieczór z przyjaciółmi. Więcej przepisów na imprezowe przekąski znajdziecie tutaj: Przekąski na imprezę ; Sałatki na Sylwestra ; Przekąski na Sylwestra ; Przepisy na Sylwestra


Pieczarki panierowane w zalewie pomidorowo-octowej – Składniki:

  • 500g dość małych pieczarek (+pieprz, sól, papryka słodka do oprószenia)
  • 3 średnie jajka
  • 3-4 czubate łyżki mąki pszennej
  • pieprz, sól
  • 1 płaska łyżeczka bazylii (można też dodać inne swoje, ulubione zioła)
  • bułka tarta do panierowania
  • olej rzepakowy do smażenia

Składniki na zalewę:

  • 1,5 litra wody
  • 1 szklanka octu
  • 100g koncentratu pomidorowego 30 %
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarnka ziela angielskiego,
  • 6 ziarnek pieprzu

pieczarki panierowane w zalewie pomidorowo-octowej

Pieczarki panierowane w zalewie pomidorowo-octowej – Wykonanie:

  1. Pieczarki oczyścić (przeczytaj artykuł:Pieczarki – obierać czy myć?), pozbawić trzonków (Panierować będziemy tylko kapelusze. Trzonki można pokroić w paseczki i podsmażyć, a następnie podać je na talerzu wraz z panierowanymi pieczarkami). Posypać pieczarki solą, pieprzem i słodką papryką. Odstawić.
  2. Jajka wymieszać z mąką pszenną, solą, pieprzem, bazylią, by powstało jednolite gęste ciasto.
  3. Każdy kapelusz otoczyć w wyżej przygotowanym cieście, a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzać porządnie olej (najlepiej w takiej ilości, by pieczarki były w nich w 1/3 zanurzone). Smażyć pieczarki z obu stron na rumiano.
  4. Odsączyć pieczarki z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  5. Wodę zagotować, dodać przyprawy, ocet, pokrojoną w piórka cebulą oraz koncentrat pomidorowy, wymieszać. Ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować przez ok. 15 minut.
  6. Usmażone pieczarki włożyć do zalewy, pozostawić do ostudzenia. Następnie schować do lodówki (najlepiej na całą noc, by pieczarki się ‘przegryzły’). Smacznego!
4.7 / 5 ( 14 głosów )

4 thoughts on “Pieczarki panierowane w zalewie pomidorowo-octowej”

  1. zrobiłam! :) do cebuli dodałam jeszcze marynowaną paprykę (oczywiście domowej roboty) i wyszło pysznie :) przekąska pojawiła się u mnie na Sylwestra i taka forma podania pieczarek była zaskoczeniem dla moich gości

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.