Pieczarki w aromatycznym sosie – aromatyczne, szybkie i pyszne danie! :) Można je podawać z pieczywem jako kolację lub jako ziołowy sos pieczarkowy do obiadu. Nada się również jako przekąska na imprezę, jeśli lubicie zajadać się samymi pieczarkami :) Jak widzicie zastosowań ma wiele ;) Może zechcecie przejrzeć również inne przepisy z pieczarkami: Pieczarki – przepisy.
Pieczarki w aromatycznym sosie – Składniki:
- 500g małych pieczarek lub większych pokrojonych na ćwiartki lub połówki
- 1 duża cebula (ok. 150g)
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu winnego (u mnie z czerwonego wina)
- pół łyżeczki cukru (ok. 3g)
- 1 czubata łyżeczka tymianku suszonego
- 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- 1 czubata łyżeczka bazylii
- sól, pieprz do smaku
- 1 szklanka wody (200ml) do sosu + 50ml do zagęszczenia sosu mąką
- 1 łyżeczka mąki pszennej (ok. 8g)
Pieczarki w aromatycznym sosie – Wykonanie:
- Pieczarki oczyścić (przeczytaj artykuł:Pieczarki – obierać czy myć?). Jeśli są małe, to pozostawić je w całości. Jeśli zaś są większe, to pokroić je na połówki lub ćwiartki.
- Cebulę i czosnek obrać z łupinek. Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek drobno posiekać.
- Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju, wrzucić cebulę i smażyć do czasu aż się zeszkli. Następnie dodać czosnek i smażyć pół minuty. Kolejno wrzucić na patelnię pieczarki.
- W momencie, gdy pieczarki zmniejszą swoją objętość dodać pieprz, sól, cukier, bazylię, tymianek i słodką paprykę, wymieszać. Następnie dodać ocet winny i sos sojowy i dusić ok. 1-2 minuty. Kolejno dodać szklankę wody. Wymieszać i dusić dalej. Gdy całość zacznie wrzeć, w 50 ml wody rozrobić 1 łyżeczkę mąki, wlać do pieczarek i wymieszać, by powstał gładki sos. Jeśli wolicie by sos był mniej gęsty, to można dolać więcej wody lub dać mniej mąki. Na koniec ewentualnie doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem. Podawać z pieczywem na kolację lub jako sos do dań obiadowych, np. kotletów mielonych. Smacznego!
Może również spodoba się Wam ten przepis: Chrupiące pieczarki panierowane
Czym zastąpić ocet winny?
Pyszne i dają pole do dalszych eksperymentów bezmięsnych. :)
Do zagęszczenia sosu proponuję serek topiony smietankowy.
Ja też daje serek nie tylko do pieczarek ale do innych sosów i zup też
Wyglądają wspaniale,można te wspaniałości zamknąć do słoika na dłuższy czas?
Udało się :)
Wygląda tak samo więc mam nadzieję , że smakuje przynajmniej podobnie
Nie miałem octu winnego – zastąpiłem…. winem wytrawnym :)
Przepyszne robię je bardzo często :)
Zrobiłem ściśle wg przepisu. Jednak to nie moje smaki. Za dużo tymianku. Wg mnie zabił smak pieczarek, ale spróbuję jeszcze raz z ¼ porcji.
Polecam .super
jadłam przepyszne
Zachęcające przepisy do urozmaicenia smacznych posiłków i omijające kotletowo- pieczeniowe dania kolacyjne i imprezkowe. Byle tylko wykonanie wyszło takie jak na obrazku, lub poprzestać tylko na oglądaniu smakowitych zdjęć.
Wyglądają apetycznie – idealny dodatek do jakiegoś mięska :)