Pieczarki w aromatycznym sosie


Pieczarki w aromatycznym sosie – aromatyczne, szybkie i pyszne danie! :) Można je podawać z pieczywem jako kolację lub jako ziołowy sos pieczarkowy do obiadu. Nada się również jako przekąska na imprezę, jeśli lubicie zajadać się samymi pieczarkami :) Jak widzicie zastosowań ma wiele ;) Może zechcecie przejrzeć również inne przepisy z pieczarkami: Pieczarki – przepisy.


Pieczarki w aromatycznym sosie – Składniki:

  • 500g małych pieczarek lub większych pokrojonych na ćwiartki lub połówki
  • 1 duża cebula (ok. 150g)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu winnego (u mnie z czerwonego wina)
  • pół łyżeczki cukru (ok. 3g)
  • 1 czubata łyżeczka tymianku suszonego
  • 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 1 czubata łyżeczka bazylii
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 szklanka wody (200ml) do sosu + 50ml do zagęszczenia sosu mąką
  • 1 łyżeczka mąki pszennej (ok. 8g)

 


Pieczarki w aromatycznym sosie – Wykonanie:

  1. Pieczarki oczyścić (przeczytaj artykuł:Pieczarki – obierać czy myć?). Jeśli są małe, to pozostawić je w całości. Jeśli zaś są większe, to pokroić je na połówki lub ćwiartki.
  2. Cebulę i czosnek obrać z łupinek. Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek drobno posiekać.
  3. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju, wrzucić cebulę i smażyć do czasu aż się zeszkli. Następnie dodać czosnek i smażyć pół minuty. Kolejno wrzucić na patelnię pieczarki.
  4. W momencie, gdy pieczarki zmniejszą swoją objętość dodać pieprz, sól, cukier, bazylię, tymianek i słodką paprykę, wymieszać. Następnie dodać ocet winny i sos sojowy i dusić ok. 1-2 minuty. Kolejno dodać szklankę wody. Wymieszać i dusić dalej. Gdy całość zacznie wrzeć, w 50 ml wody rozrobić 1 łyżeczkę mąki, wlać do pieczarek i wymieszać, by powstał gładki sos. Jeśli wolicie by sos był mniej gęsty, to można dolać więcej wody lub dać mniej mąki. Na koniec ewentualnie doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem. Podawać z pieczywem na kolację lub jako sos do dań obiadowych, np. kotletów mielonych. Smacznego!

Może również spodoba się Wam ten przepis: Chrupiące pieczarki panierowane

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

7 odpowiedzi na “Pieczarki w aromatycznym sosie

  1. Piotr :

    Udało się :)
    Wygląda tak samo więc mam nadzieję , że smakuje przynajmniej podobnie

    Nie miałem octu winnego – zastąpiłem…. winem wytrawnym :)

  2. Celina Kuchar :

    Zachęcające przepisy do urozmaicenia smacznych posiłków i omijające kotletowo- pieczeniowe dania kolacyjne i imprezkowe. Byle tylko wykonanie wyszło takie jak na obrazku, lub poprzestać tylko na oglądaniu smakowitych zdjęć.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.