Pieczarki w kremowym sosie parmezanowym – to idealny dodatek do makaronów, czy ryżu. Sprawdzi się również idealnie jako sos do smażonej/pieczonej piersi z kurczaka i nie tylko! Polecam go jako dodatek do dań na wszelkie imprezy – gościom na pewno zasmakuje ;) Więcej przepisów na imprezowe przekąski znajdziecie tutaj: Przekąski na imprezę – przepisy
Pieczarki w kremowym sosie parmezanowym – Składniki:
- 500g pieczarek (najlepiej małych)
- 2 ząbki czosnku
- 2 szalotki (same cebulki)
- 2 łyżki masła (ok. 50g)
- 30-40 g Parmezanu lub sera Grana Padano (do smaku)
- 1 opakowanie serka mascarpone (250g)
- kilka gałązek natki pietruszki (pół standardowego pęczka)
- sól i pieprz do smaku
Pieczarki w kremowym sosie parmezanowym – Wykonanie:
- Pieczarki oczyścić. Polecam artykuł: Pieczarki – obierać czy myć? Kapelusze oddzielić od trzonków, a następnie trzonki pokroić w paseczki. Jeśli kapelusze są małe, to pozostawić je w całości, a większe kapelusze pokroić na pół lub na ćwiartki.
- Czosnek obrać, posiekać drobno.
- Natkę pietruszki umyć, osuszyć, posiekać.
- Szalotki pokroić w plasterki.
- Parmezan zetrzeć na tarce.
- Na patelni roztopić masło, lekko zeszklić szalotki, następnie dorzucić czosnek i smażyć przez ok. 30 sekund. Następnie dodać pokrojone trzonki i kapelusze pieczarek, zwiększyć płomień i podsmażyć grzybki. W momencie, gdy pieczarki będą już odpowiednio podsmażone, zmniejszyć płomień i dodać mascarpone, wymieszać, dusić przez ok. 3-4 minuty, a następnie dodać parmezan i posiekaną natkę pietruszki, doprawić do smaku solą i pieprzem, ponownie wymieszać. Podusić całość jeszcze przez 1-2 minuty. Zestawić z palnika.
- Takie pieczarki to idealny dodatek do makaronów, czy ryżu. Sprawdzą się również idealnie jako sos do smażonej/pieczonej piersi z kurczaka i nie tylko! Smacznego!
Może zainteresujesz się również innymi przepisami:
Polecam przejrzeć również inne przepisy z pieczarkami: Pieczarki – przepisy.
Właśnie zrobiłam ,przycha
O mój bobrze, jakie to musi być dobre!
Pyszności :) mniam :) :)