Sosy i dipy

Pieczarki w kremowym sosie parmezanowym

Pieczarki w kremowym sosie parmezanowym – to idealny dodatek do makaronów, czy ryżu. Sprawdzi się również idealnie jako sos do smażonej/pieczonej piersi z kurczaka i nie tylko! Polecam go jako dodatek do dań na wszelkie imprezy – gościom na pewno zasmakuje ;) Więcej przepisów na imprezowe przekąski znajdziecie tutaj: Przekąski na imprezę – przepisy


Pieczarki w kremowym sosie parmezanowym – Składniki:

  • 500g pieczarek (najlepiej małych)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szalotki (same cebulki)
  • 2 łyżki masła (ok. 50g)
  • 30-40 g Parmezanu lub sera Grana Padano (do smaku)
  • 1 opakowanie serka mascarpone (250g)
  • kilka gałązek natki pietruszki (pół standardowego pęczka)
  • sól i pieprz do smaku

Pieczarki w kremowym sosie parmezanowym

Pieczarki w kremowym sosie parmezanowym – Wykonanie:

  1. Pieczarki oczyścić. Polecam artykuł: Pieczarki – obierać czy myć? Kapelusze oddzielić od trzonków,  a następnie trzonki pokroić w paseczki. Jeśli kapelusze są małe, to pozostawić je w całości, a większe kapelusze pokroić na pół lub na ćwiartki.
  2. Czosnek obrać, posiekać drobno.
  3. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, posiekać.
  4. Szalotki pokroić w plasterki.
  5. Parmezan zetrzeć na tarce.
  6. Na patelni roztopić masło, lekko zeszklić szalotki, następnie dorzucić czosnek i smażyć przez ok. 30 sekund. Następnie dodać pokrojone trzonki i kapelusze pieczarek, zwiększyć płomień i podsmażyć grzybki. W momencie, gdy pieczarki będą już odpowiednio podsmażone, zmniejszyć płomień i dodać mascarpone, wymieszać, dusić przez ok. 3-4 minuty, a następnie dodać parmezan i posiekaną natkę pietruszki, doprawić do smaku solą i pieprzem, ponownie wymieszać. Podusić całość jeszcze przez 1-2 minuty. Zestawić z palnika.
  7. Takie pieczarki to idealny dodatek do makaronów, czy ryżu. Sprawdzą się również idealnie jako sos do smażonej/pieczonej piersi z kurczaka i nie tylko! Smacznego!


Może zainteresujesz się również innymi przepisami:

Polecam przejrzeć również inne przepisy z pieczarkami: Pieczarki – przepisy.

4.4 / 5 ( 31 głosów )

2 thoughts on “Pieczarki w kremowym sosie parmezanowym”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here