Macie ochotę na coś bardzo prostego, a zarazem smacznego? Pieczona biała kiełbasa zawijana w boczek wędzony to super pomysł na Wielkanocne danie. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu.

Pieczona biała kiełbasa zawijana w boczek – Składniki:
- 5 białych kiełbas surowych – ok. 500 g
- 5 plasterków dobrego boczku wędzonego surowego – ok. 60 g
- 3 średnie cebule – ok. 260 g

Przepis na pieczoną białą kiełbasę zawijaną w boczek:
- Cebulę obrać z łupinek, a następnie każdą z cebul pokroić na ćwiartki.
- Każdą białą kiełbasę owinąć w plaster wędzonego boczku.
- Przygotować naczynie żaroodporne. Na dnie poukładać kiełbasy owinięte w boczek, a między nie powciskać ćwiartki cebul.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st. C – włożyć naczynie żaroodporne z kiełbaskami do piekarnika i piec całość przez 40 minut (funkcja góra-dół, bez termoobiegu). Po tym czasie włączyć termoobieg i piec kiełbaski jeszcze przez ok. 5-10 minut (do zarumienienia).
- Upieczone kiełbaski pozostawić na chwilę do lekkiego przestudzenia, a następnie przełożyć na talerzyki i podawać, np. z tartym chrzanem lub sosem chrzanowym. Smacznego!
Może zaciekawi Was również taki przepis jak: pieczona biała kiełbasa w sosie chrzanowym? To również jedno z naszych ulubionych dań na Wielkanoc. Pyszna jest także biała kiełbasa pieczona w piwie – pyszna, soczysta i aromatyczna – po prostu niebo w gębie! Sprawdź koniecznie! :)


