Super pyszny dodatek do obiadu, czyli pieczona młoda kapusta z sosem miodowo-musztardowym. To prawdziwe niebo w gębie, które koniecznie musicie wypróbować!
Składniki:
Składniki na pieczoną młodą kapustę:
- pół główki średniej młodej kapusty – ok. 250 g
- szczypta soli
- oliwa z oliwek do skropienia kapusty
Składniki na sos:
- 4 czubate łyżeczki musztardy delikatesowej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Przepis na kapustę pieczoną:
- Połówkę główki kapusty pokroić na 4 części. Odciąć częściowo zgrubiałą część tak, by jednak kawałki kapusty się nie rozpadały (spójrz na zdjęcia wyżej).
- Na blaszce z piekarnika wyłożyć papier do pieczenia, a na nim kawałki kapusty. Każdy z nich skropić oliwą z oliwek i oprószyć solą.
- Wstawić blachę do piekarnika i piec w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok. 20-30 minut (do czasu aż kapusta się zarumieni z jednej strony) , a następnie obrócić ją na drugą stronę i piec przez jeszcze ok. 5-10 minut do miękkości i lekkiego zarumienienia.
- W międzyczasie przygotować sos. Wszystkie składniki, tj. musztardę, oliwę, miód, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku wymieszać ze sobą w kubeczku.
- Szczypiorek i natkę pietruszki drobno posiekać.
- Upieczoną kapustę przełożyć na talerze, oprószyć szczypiorkiem i natką pietruszki, a na koniec polać sosem musztardowo-miodowym. Smacznego!
Polecam również wypróbować takie przepisy jak: bigos z młodej kapusty oraz młoda kapusta zasmażana. To dania, które koniecznie trzeba wypróbować w sezonie.

