Pieczone białe szparagi z młodymi ziemniakami – to super danie w sezonie na młode ziemniaki i szparagi. Jest bardzo proste w wykonaniu, a smakuje wyśmienicie. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Pieczone białe szparagi z młodymi ziemniakami – to pyszna propozycja na bezmięsny obiad lub kolację. Idealni to tego połączenia będzie pasowało jajko sadzone, ale też oczywiście wedle uznania możecie dorzucić mięsny dodatek, np. w postaci kotletów z kurczaka.
Pieczone białe szparagi z młodymi ziemniakami – Składniki:
Składniki na pieczone ziemniaki:
- 5 małych młodych ziemniaków – razem ok. 470 g
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- pół łyżeczki papryki słodkiej
- pół łyżeczki suszonego oregano
- pół łyżeczki czosnku granulowanego
- sól do smaku
Składniki na pieczone białe szparagi:
- 1 pęczek białych szparagów – ok. 500 g
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól do smaku
Składniki na sos:
- 4 łyżki oliwy (lub oleju rzepakowego)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- 2 łyżeczki miodu
- sól i pieprz czarny do smaku
Dodatkowo:
- kilka gałązek świeżego koperku
Jak przygotować białe szparagi?
Białe szparagi należy umyć, a następnie obrać – najlepiej za pomocą obieraczki. Następnie konieczne jest pozbawić je zdrewniałych końcówek – w tym celu należy zgiąć szparaga (najczęściej 2-3 cm od jego końca) i przełamać – powinien pęknąć sam w odpowiednim miejscu, pozbawiając się drewnianej końcówki.
W poniższym przepisie polecam szparagi nie gotować, lecz piec w piekarniku. W ten sposób można je przygotować dość szybko i prosto. Tak przygotowane szparagi są wyraźniejsze w smaku – lekko orzechowe i słodkawe, trochę podobne do pieczonego kalafiora. A jeśli połączycie je z pieczonymi ziemniakami to na jednej blasze przygotujecie prosty i sycący obiad.
Przepis na pieczone białe szparagi z młodymi ziemniakami:
- Piekarnik nagrzać do 200 st. C. W międzyczasie młode ziemniaki umyć, wyszorować i pokroić na mniejsze kawałki (ja używałam małych ziemniaków, które pokroiłam na ósemki). Kawałki ziemniaków nie powinny być zbyt duże, gdyż wtedy będzie trzeba wydłużyć czas ich pieczenia.
- Szparagi obrać, odłamać zdrewniałe końcówki, a resztę pokroić na kawałki o długości około 4 – 5 cm.
- Młode ziemniaki wrzucić do miski, dodać olej, sól, paprykę słodką, oregano oraz czosnek i dokładnie je natrzeć. Odstawić na 15 minut. Następnie wysypać ziemniaki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec je przez 15 minut.
- W międzyczasie szparagi również natrzeć olejem i solą. Po 15 minutach pieczenia ziemniaków dorzucić do nich osolone szparagi, włożyć ponownie blachę do piekarnika i piec dalej w 200 st. C przez kolejne 10-12 minut (aż szparagi będę lekko miękkie, chrupiące).
- W międzyczasie posiekać koperek i przygotować sos musztardowy. W tym celu w szklance wymieszać ze sobą oliwę, musztardę francuską, miód oraz sok z cytryny, a na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
- Upieczone ziemniaki i białe szparagi polać wcześniej przygotowanym sosem musztardowym i posypać koperkiem. Można je zajadać bez dodatków lub np. z kotletem z kurczaka lub jajkiem sadzonym. Smacznego!
Bardzo apetyczne :)