Pieczone filety kurczaka z warzywami, czyli zdrowy i szybki obiad w 15 minut <3 Gorąco polecam! :))
Pieczone filety kurczaka z warzywami – zdrowy obiad w 15 minut – Składniki:
- 2 średnie piersi z kurczaka – ok. 500g (+pieprz, sól i papryka słodka do przyprawienia mięsa)
- 2 duże papryki czerwone
- 1 duża papryka żółta
- 1 czerwona cebula
- 1 średnia cukinia (u mnie ok. 320g)
- 1 brokuł
- 10 pomidorków cherry żółtych
- 10 pomidorków cherry czerwonych
- oliwa z oliwek
- do smaku: bazylia, oregano, tymianek, sól, pieprz
Pieczone filety kurczaka z warzywami – zdrowy obiad w 15 minut – Wykonanie:
- Rozgrzej piekarnik do 220st.C.
- Filety z piersi kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę (nie za dużą, by mięso zdążyło się upiec zanim warzywka za bardzo się podpieką). Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką.
- Czerwoną cebulę oraz cukinię pokroić w kostkę.
- Wszystkie papryki pozbawić gniazd nasiennych i również pokroić w kostkę.
- Pomidorki cherry przekroić na połówki.
- Brokuła podzielić na różyczki. Wrzucić do garnka, zalać wrzątkiem i ponownie doprowadzić wodę do wrzenia. Zmniejszyć płomień pod palnikiem i gotować brokuła przez 2 minuty. Na koniec przelać go na sitku zimną wodą.
- Wszystkie składniki wrzucić do dużej miski, skropić kilkoma łyżkami oliwy z oliwek, doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią, oregano oraz tymiankiem.
- Wysypać całość do dużej brytfanny lub naczynia żaroodpornego.
- Piec całość przez 14-15 minut w temp. 220st. C (aż kurczak będzie upieczony i soczysty – ewentualnie jeśli warzywa zbyt szybko się podpiekają, a kurczak jeszcze nie jest upieczony, to można całość przykryć folią i piec jeszcze chwilkę). Smacznego!
- Polecam również: Kotlety z kaszy jaglanej i brokułu

Inspiracja do przepisu pochodzi stąd: 15 Minute Healthy Roasted Chicken and Veggies
Danie wyśmienite . Oczywiście zrobiłem większą porcję i czas zwiększył się o 10 min :) Polecam dodać dwa składniki ( oczywiście jeśli ktoś lubi ) ,dosłownie odrobinę ostrej papryki a na koniec przy podaniu na talerz zrobiłem cienkie zygzaki z miodu na warzywach :)
Przepyszne! Jem właśnie z 2-letnim synkiem i jemu też smakuje :-)
Wyglada bardzo apetycznie
Uwielbiam takie jedzenie
Super danie .Robiłam już parę razy
Cieszę się, że smakowało :)
Wygląda obłednie
Znakomicie wygląda
A próbowaliście fileta w kokosie? Znaczy w wiórkach kokosowych :) Przepyszne <3 Życie mnie kiedyś zmusiło do takiego eksperymentu, gdy zapomniałam kupić bułkę tartą ;)
Ja tez robiła pyszne
Dobry pomysł na dziś, szybko, zdrowo, smacznie
Robiłam dzisiaj
Lubię gotować i piec i jeść takie warzywa.
Super
Wygląda super
Mmmm wyglada pysznie
a dlaczego poprostu nie podsmazyc lekko kurczaka na patelni i dodac do warzyw ?
też można ;)
Bardzo dobre danie ale faktycznie u mnie potrzebowało też więcej czasu
Wlasnie cos dlamnie.
Zrobię dzisiaj. Dziękuję.
Pyszne są :)
polecam <3
Witam. Dziś zrobiłam to danie, oczywiście z małymi modyfikacjami. U mnie piekło się 30 minut ponieważ naczynie było głębsze. Ogólnie świetna sprawa, wyszło pysznie
A próbowała Pani dać do tego pieczarki?
brokuły najpierw przegotuj chwile we wrzątku nie spalą sie tak szybko
Idę robić choć od samego patrzenia już się najadłam
jak się pani najadła,więc po co robić ?
Te brokuły na zdjęciu są spalone. Nie lepiej od samego początku przykryć wszystko folią?Ewentualnie odkryć pod koniec pieczenia żeby się apetycznie przyrumieniło?Kurczak spokojnie dojdzie a warzywa nie będą zwęglone :) pozdrawiam
Po to est przepis, żeby go modyfikować ;) Można przykryć od razu, ale wtedy też warzywa będą mniej chrupiące :)
Ten czas jest zdecydowanie za krótki. Kurczak jest zupelnie surowy.
Może za duże kawałki Pani pokroiła albo moc piekarnika jest słabsza, bo u nas po tym czasie mięso jest ok ;) Zawsze też pod koniec pieczenia, można przykryć całość folią aluminiową i piec jeszcze kilka minut.
260st to na prawdę wysoka temperatura i mięso takiej wielkości jak na wyżej załączonych zdjęciach na bank się upiecze i nie jest surowe ;) Pozdrawiam.