Pieczony bakłażan z orzechami włoskimi – szybka w wykonaniu przekąska, idealna na kolację. Pieczony bakłażan w wersji fit sprawdzi się zwłaszcza na diecie cukrzycowej lub jako danie dla osób z nadciśnieniem ze względu na działanie moczopędne bakłażana.
Pieczony bakłażan z orzechami włoskimi – Składniki na 1 porcję:
Składniki na faszerowanego bakłażana:
- 1 mały bakłażan – ok. 220 g
- 2 łyżki orzechów włoskich – ok. 18 g
- papryka słodka do smaku
- sól i pieprz do smaku
- oliwa lub olej rzepakowy do skropienia bakłażanów (u mnie 2 łyżeczki)
Składniki na sos jogurtowy:
- 75 g jogurtu greckiego
- pół małego ząbka czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny (do smaku – lub mniej/więcej wedle upodobań)
- pół łyżeczki ziół prowansalskich
Przepis na pieczonego bakłażana z orzechami włoskimi:
- Bakłażany umyć, osuszyć, oczyścić z szypułek, przekroić wzdłuż na pół, naciąć miąższ głęboko w kartkę.
- Ułożyć bakłażany na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, posmarować oliwą lub olejem rzepakowym, oprószyć papryką słodką (można też wędzoną lub szczyptę chilli) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C (góra-dół, bez termoobiegu) na około 30 minut.
- Przygotować sos jogurtowy: jogurt wymieszać z wyciśniętym przez praskę (lub drobno posiekanym) czosnkiem, sokiem z cytryny i ziołami prowansalskimi.
- Orzechy grubo posiekać, uprażyć na suchej patelni.
- Upieczone połówki bakłażanów wyłożyć na talerze, polać sosem jogurtowym i posypać orzechami włoskimi. Smacznego!
Polecamy również przepis na: fit cukinię faszerowaną.
