Soczysty łosoś w aromatycznym sosie pomidorowo-cebulowym.
Składniki
- Łosoś świeży 400g, filet
- Oliwa z oliwek 5 łyżek
- Sos sojowy 2 łyżeczki
- Pieprz cytrynowy 1 łyżeczka
- Cytryna 3 plasterki
- Sos pomidorowo – cebulowy https://kulinarneprzeboje.pl/2014/01/18/sos-pomidorowo-cebulowy/
Wykonanie:
- Łososia oczyścić ze skóry, umyć, osuszyć.
- Z oliwy, sosu sojowego i pieprzu cytrynowego przygotować marynatę. Łososia namoczyć dokładnie w marynacie, ułożyć go następnie w małym naczyniu żaroodpornym i polać resztą marynaty. Na wierzch nałożyć 3 plasterki cytryny. Odstawić na ok. 30-60 minut do lodówki.
- Przygotować sos wg tego przepisu: Sos pomidorowo – cebulowy
- Wstawić łososia do piekarnika nagrzanego do 200C i piec ok. 20-25 minut. Gdyby łosoś za bardzo się podpiekał, to można przykryć go folią aluminiową pod koniec pieczenia.
- Upieczonego łososia wyłożyć na talerz, polać sosem pomidorowo – cebulowym . Polecam podawać danie z pieczonymi ziemniaczkami (lub grillowanymi: przepis ) i brokułami gotowanymi na parze. Smacznego!
Uwielbiam łososia! *.*
Wyborny obiadek!
piękna kompozycja smaków i składników:)
Alez pyszności!
wygląda świetnie:)