Pieczony pstrąg z warzywami z piekarnika – pyszna propozycja nie tylko na piątkowy obiad. Ryba z tego przepisu wychodzi smaczna i soczysta, a plusem jest to, że za jednym pieczeniem mamy również dodatek pysznych pieczonych warzyw. Jeśli tylko chcecie możecie także wrzucić na blaszkę kilka ziemniaków i w ten sposób powstanie cały kompletny obiad. Można by rzecz, że to danie jednogarnkowe – jednoblaszkowe z piekarnika :) Tak więc gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu na pieczonego pstrąga z warzywami.
Pieczony pstrąg z warzywami – Składniki:
Składniki na rybę i warzywa:
- 2 średnie pstrągi (świeże, wypatroszone) – ok. 600 g
- 1 paczka mrożonej mieszanki warzywnej (brokuł, kalafior, marchewka żółta i pomarańczowa – ok. 450 g (w sezonie można oczywiście użyć świeżych warzyw)
- 2 plasterki cytryny do nafaszerowania pstrągów + połówka cytryny do skropienia ich sokiem (połówka ważąca ok. 85 g)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich do zamarynowania ryby
- 1,5 łyżki oliwy do natarcia ryby + 1 łyżka oliwy do zamarynowania warzyw
- sól i pieprz do smaku
Składniki na masełko chilli:
- 30 g masła
- 1 mała papryczka chili – ok. 8 g (można dać mniej)
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
Przepis na pieczonego pstrąga w piekarniku:
- Warzywa rozmrozić i osuszyć. Piekarnik nagrzać do 250 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu). Rozmrożone warzywa włożyć do miski, doprawić solą, pieprzem, łyżką oliwy i wymieszać.
- Pstrągi opłukać, osuszyć za pomocą ręczników papierowych. Zrobić kilka nacięć nożem na jednym boku. Skropić rybę sokiem z cytryny, a następnie doprawić solą i pieprzem do smaku. Każdego pstrąga posypać ziołami prowansalskimi i natrzeć 1 łyżką oliwy. Do środka ryby włożyć po 1 obranym i lekko zgniecionym (np. za pomocą płaskiej części noża) ząbku czosnku oraz po 1 plasterku cytryny. Na dużej blaszce (najlepiej tej z piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć pstrągi nacięciami do góry. Zamarynowane warzywa wyłożyć na blaszkę obok ryb.
- W miseczce roztopić masło. Dodać drobno posiekane chilli (bez pestek), jedną łyżkę posiekanej natki pietruszki oraz jeden ząbek czosnku starty na tarce o małych oczkach lub przeciśnięty przez praskę. Na koniec doprawić masło do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Polać nim pstrągi i warzywa.
- Wstawić blaszkę z rybą i warzywami do piekarnika i piec przez około 20 minut (duże pstrągi) lub 15 minut (mniejsze sztuki ryb).
- Podawać wedle uznania np. z ugotowanym ryżem, kaszą lub z pieczonymi ziemniakami. Smacznego!
Więcej przepisów na dania z rybami znajdziecie w zakładce: przepisy na ryby.
A ja uważam, że lepiej zapytać niż zepsuć i się poddać. Zrobiłam dziś i nie wyszedł idealnie płaski zrobiła siè górka i popękał możliwe że trochè za wysoka temp bo piekłam w termoobiegu. Zobaczymy jak będzie smakował :)