Pyszne pierniczki świąteczne

Pierniczki świąteczne przepis


Pierniczki świąteczne z lukrem – to niezastąpiony element podczas świątecznych przygotowań. Warto zacząć je piec nawet już w połowie listopada, dzięki czemu do samych Świąt Bożego Narodzenia zdążą nam zmięknąć. Dekorację świątecznych pierniczków powinno się zostawić na kilka dni przed świętami. Do tego czasu, po upieczeniu, należy je przechowywać w szczelnych pojemnikach. Gorąco zachęcam do wypróbowania naszego sprawdzonego przepisu na pierniki.


Pierniczki świąteczne

Jak co roku, najczęściej w połowie listopada, a czasami pod koniec tego miesiąca, zabieramy się za pieczenie świątecznych pierniczków. Jest to niesamowita frajda nie tylko dla dzieciaczków, ale także i dla dorosłych. Poza tym to super pomysł na mile spędzony czas z dziećmi, gdzie można zaangażować je w pomoc przy świątecznych wypiekach.

Trudno sobie wyobrazić Święta Bożego Narodzenia bez pierników, więc jeśli się zagapiliście i nie zrobiliście ich odpowiednio wcześniej, przez co obawiacie się, że nie zmiękną, to pamiętajcie, że na blogu znajdziecie cenne wskazówki, co zrobić, by pierniczki szybciej zmiękły, a także znajdziecie inspiracje na szybkie pierniczki, które po upieczeniu są od razu miękkie i nie wymagają leżakowania.

Poniżej znajdziecie mój przepis na najlepsze świąteczne pierniczki z miodem, które później możecie pięknie ozdobić domowym lukrem (do tego polecam najlepiej lukier królewski) oraz cukrowymi lub czekoladowymi ozdobami.

Koniecznie wypróbujcie nasz poniższy przepis na świąteczne pierniczki, ponieważ dobry przepis jest na wagę złota :) Zrobicie je raz, a uwierzcie mi, że będziecie do nich wracać co roku, by stworzyć pyszne pierniki na Boże Narodzenie. Z tym przepisem poradzi sobie nawet osoba bez doświadczenia w kuchni. Te pierniczki zawsze się udają!

Pierniczki świąteczne z lukrem – Składniki:

  • 100 g cukru pudru (ok. 4 czubate łyżki, czyli ok. pół szklanki)
  • 400 g mąki pszennej tortowej (ok. 2,5 szklanki)
  • pół szklanki miodu płynnego
  • 3 łyżeczki przyprawa do piernika (20 g)
  • 2 łyżki masła (ok. 70 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 czubata łyżeczka kakao
  • Lukier królewski lub zwykły (do ozdoby)
  • Posypka cukrowa (do ozdoby)

*szklanka o pojemności 250 ml

UWAGA: W 1 szklance o pojemności 250 ml mieści się około 160 g mąki pszennej tortowej.

pierniczki świąteczne

Przepis na pierniki

Przepis na pierniczki jest dziecinnie prosty, więc każdy sobie z nim poradzi. Najpierw przygotuj sobie wszystkie powyższe składniki, blaszkę do pieczenia oraz foremki do wykrawania ciastek. Takie pierniczki z miodem idealnie nadają się również do powieszenia na choinkę. Wystarczy, ze np. za pomocą słomki w każdym wykrojonym pierniczku zrobisz otworek a po upieczeniu i ostudzeniu przewiniesz przez ten otworek wstążeczkę, robiąc zawieszkę na choinkę.

Pierniczki świąteczne z lukrem – Wykonanie:

  1. Miód i masło podgrzewamy, mieszamy do połączenia. Studzimy. Przesiewamy do tego mąkę, wsypujemy cukier, przyprawę do piernika, kakao, proszek do pieczenia oraz dodajemy jajko.
  2. Zagniatamy i wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy je i wycinamy pierniczki. Jeśli ciasto jest wciąż dość miękkie, to można na chwile włożyć je do lodówki. Dzięki temu łatwiej je będzie rozwałkować. Jeśli klei się do wałka – podsypać delikatnie mąką.
  3. Pierniczki układamy na wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy w 180 st. C przez ok. 10 minut.
  4. Ostudzone pierniki wkładamy do pojemników, które mają szczelną pokrywkę i odstawiamy na kilka tygodni, by zmiękły. Tuż przed świętami można ozdobić pierniczki lukrem oraz cukrowymi ozdobami. Moim zdaniem do świątecznych pierników najlepszy jest przepis na lukier królewski , który znajdziecie tutaj: Lukier królewski


delikatne pierniczki świąteczne

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

13 odpowiedzi na “Pierniczki świąteczne przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.