Piernik z jabłkami i orzechami

Piernik z jabłkami i orzechami to pyszne i szybkie ciasto, coś dla tych, co uwielbiają wilgotne ciasta :) Dzięki dużej ilości jabłek zachowuje świeżość przez dłuższy czas. Przepis znalazłam na blogu Domowe Wypieki.

Piernik z jabłkami i orzechami – Składniki:

  • 300g mąki pszennej (2 szklanki)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 4 jajka
  • 4 łyżki miodu
  • 120g cukru
  • 150g oleju rzepakowego
  • 60g orzechów włoskich
  • 60g rodzynek
  • 1 kg jabłek
  • cukier puder do oprószenia ciasta

 

piernik z jabłkami i orzechami



 

Piernik z jabłkami i orzechami – Wykonanie:

  1. Do dużej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao i przyprawę do piernika. Wymieszać.
  2. Rodzynki zalać wrzątkiem, odstawić na 15-20 minut. Odcedzić i osuszyć papierowym ręcznikiem.
  3. Orzechy posiekać i wymieszać z rodzynkami. Odstawić na bok.
  4. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę.
  5. Całe jajka ubić z cukrem i miodem na puszystą masę (miksować na najwyższych obrotach przez ok. 5 minut). Zmniejszyć obroty i powolnym strumieniem wlewać olej. Następnie na namniejszych obrotach stopniowo dodawać mieszankę z mąki, kakao itp. Miksować tylko do czasu połączenia się składników. Wrzucić orzechy i rodzynki, wymieszać drewnianą łyżką.  Dodać jabłka i ponownie wymieszać.
  6. Tortownicę o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać do niej ciasto, wyrównać.
  7. Piekarnik nagrzać do 180C. Piec ciasto ok. 1 godzinę (do tzw. “suchego patyczka). Po upieczeniu pozostawić ciasto w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, aż lekko przestygnie. Następnie wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  8. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! :)

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

2 odpowiedzi na “Piernik z jabłkami i orzechami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.