pierogi ruskiepierogi ruskie

Pierogi ruskie


Pierogi ruskie – jedne z moich ulubionych, tuż po pierogach z kapustą i grzybami. Mięciutkie ciasto i wyrazisty farsz, to przepis na idealnie pierogi ruskie, które koniecznie musicie wypróbować! Gorąco polecam!


Pierogi ruskie przepis

Jak zrobić idealne pierogi ruskie? Jak zrobić ciasto na pierogi ruskie? I jaki powinien być farsz do ruskich pierogów? To najczęstsze pytania, jakie ostatnio zadajecie. Tak więc spieszę z pomocą i by nie odpisywać każdemu osobno na maila, postanowiłam dodać wreszcie ten wpis. Oczywiście ciasto na pierogi ruskie jest u mnie takie samo, jak do innych pierogów i korzystam z tego oto przepisu tutaj: ciasto na pierogi. Jeśli chodzi zaś o nadzienie do pierogów, to oczywiście podstawą jest dobrej jakości twaróg oraz ziemniaki. Poza tym farsz musi być dość dobrze doprawiony solą i pieprzem – ale wiadomo – każdy ma inny gust, więc nie musicie dodawać tyle samo soli i pieprzu co ja, tylko możecie spokojnie dostosować ilość przypraw pod swoje gusta smakowe. Z poniższych składników wyszło mi 25 sztuk ruskich pierogów średniej wielkości, wykrawanych kółeczkiem o średnicy 8 cm.

pierogi ruskie przepis

Pierogi ruskie – Składniki:

Składniki na ciasto na pierogi

  • 250 g mąki pszennej typ 500 (np. poznańska, wrocławska)
  • pół płaskiej łyżeczka soli
  • 25 ml oleju rzepakowego lub roztopionego masła
  • 125-140 ml gorącej wody (tyle ile zabierze mąka)

Składniki na farsz do pierogów ruskich:

  • 250 g twarogu półtłustego w kostce (Nie z wiaderka, bo jest za rzadki! Można dać więcej twarogu – do 400 g wedle uznania, by uzyskać proporcje 1:1 z ziemniakami, aczkolwiek ja wolę, gdy twarogu jest mniej niż ziemniaków)
  • 2 średnie cebule – ok. 200 g
  • olej rzepakowy do podsmażenia cebuli (u mnie 3 łyżki)
  • ok. 400 g ziemniaków ugotowanych (waga przed ugotowaniem i obraniem około 500 g)
  • 3/4 łyżeczki pieprzu (lub mniej/więcej do smaku)*
  • 3/4 łyżeczki soli (lub mniej/więcej do smaku)*

Dodatkowo do polania pierogów:

  • 1 duża cebula – ok. 180 g
  • 150 g boczku wędzonego parzonego
  • olej rzepakowy do smażenia (opcjonalnie, jeśli z boczku wytopiłoby się mało tłuszczu)

Co jeszcze będzie potrzebne?

  • szeroki garnek
  • wykrawaczka do pierogów lub szklanka (najbardziej optymalne to takie o średnicy od 7 do 9 cm)
  • silikonowa mata lub stolnica
  • ściereczka do przykrycia pierożków
  • woda i sól do gotowania pierogów
  • łyżka cedzakowa do łowienia pierogów

pierogi ruskie przed gotowaniem

Przepis na pierogi ruskie:

Przepis na ciasto na pierogi:

  1. Zagotować wodę. Odmierzyć 125 mililitrów i odstawić na około 4-5 minut, by temperatura wody osiągnęła około 85-90 stopni C.
  2. Odmierzyć 25 ml oleju lub roztopionego masła.
  3. Mąkę przesiać przez sitko do miski. Dodać płaską łyżeczkę soli i wymieszać. Dodać olej rzepakowy (lub masło) oraz 125 ml gorącej wody. Wymieszać ciasto najpierw za pomocą drewnianej łyżki, a następnie rozpocząć ręczne wyrabianie ciasta (jeśli ciasto byłoby zbyt ‘suche’, to można dodać jeszcze około 15 ml gorącej wody, ale z reguły 125 ml to idealna ilość wody, którą wchłonie mąka pszenna o typie 500). Ciasto należy wyrabiać przez około 10 minut, by stało się miękkie i elastyczne. Opcjonalnie można wyrobić ciasto za pomocą miksera i haków (wtedy powinno to być wykonywane przez około 5 minut).
  4. Wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 30 minut, by odpoczęło. Dzięki tej czynności ciasto na pierogi będzie idealnie plastyczne, łatwo się będzie wałkowało i nie będzie się kurczyć podczas tejże czynności.

Przepis na farsz do pierogów ruskich:

  1. Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do garnka, zalać zimną woda, delikatnie posolić i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu zlać wodę, a ziemniaki odparować nad płomieniem. Jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę lub rozgnieść tłuczkiem do puree na gładką masę. Twaróg również przecisnąć przez praskę lub rozgnieść tłuczkiem do puree i dodać do masy ziemniaczanej, wymieszać dokładnie (można rozgnieść rękoma, by masa dokładnie się połączyła). Odstawić do lodówki.
  2. Cebulę obrać, a następnie pokroić ją w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju rzepakowego, wrzucić posiekaną cebulkę i smażyć na małym ogniu przez kilka minut, do czasu aż cebula się zeszkli i lekko zarumieni. Kolejno ściągnąć patelnię z palnika i odstawić cebulę do ostygnięcia.
  3. Wyciągnąć masę ziemniaczana-twarogową z lodówki, dodać do niej ostudzoną cebulę oraz sól i pieprz do smaku, wymieszać dokładnie. Posmakować farsz i wedle uznania ponownie doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Farsz do pierogów ruskich musi być dość wyrazisty w smaku. Z tak przygotowanego farszu uformować 25 kuleczek wielkości orzecha włoskiego.

Jak zrobić pierogi ruskie?

  1. Po odpoczynku 30-minutowym odwinąć ciasto na pierogi z folii i podzielić je na 2 równe części. Jedną część ciasta owinąć ponownie w folię i odstawić. Pierwszą część ciasta rozwałkować na cienki placek (o grubości ok. 2 mm). Za pomocą szklanki lub wykrawaczki (u mnie taka o średnicy 8 cm) wycinać kółeczka. Wziąć każde kółeczko do ręki i delikatnie rozciągnąć je palcami. Następnie nałożyć na nie porcję farszu z ziemniaków i twarogu (wcześniej lekko uformowaną kuleczkę spłaszczyć lekko), złożyć na pół i zlepić ze sobą brzegi ciasta.
  2. Ulepione pierogi ruskie kłaść na blacie delikatnie oprószonym mąką i przykryć je ściereczką, by nie wysychały.
  3. Tak samo postąpić z drugą porcją ciasta na pierogi i pozostałym farszem na ruskie.
  4. Wodę zagotować z dodatkiem soli. Wrzucać na wrzątek po kilka sztuk pierogów. Zmniejszyć płomień na mniejszy, by woda tylko lekko bulgotała. Przemieszać delikatnie pierogi za pomocą drewnianej łyżki. Gotować je przez około 2-3 minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię wody. Czas gotowania zależy od grubości ciasta, ale z reguły nie należy gotować pierogów dłużej niż 3 minuty, by się nie rozpadały. Łyżką cedzakową wyjmować pierogi na półmisek, dokładnie osączając je z wody.
  5. Kolejno przygotować okrasę. W tym celu należy boczek pozbawić skóry, a następnie pokroić go w kostkę. Na zimną patelnię wrzucić pokrojony boczek i smażyć go tak długo na małym płomieniu (lub nieco mniejszym niż średni) aż wytopi się z niego tłuszcz. Kolejno wrzucić na patelnię obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażyć całość, co jakiś czas mieszając, do czasu aż boczek i cebulka się zarumienią. Tak przygotowaną okrasą polać pierogi ruskie ułożone na talerzu. Smacznego!

pierogi z ziemniakami i twarogiem ruskie pierogi

ciasto na pierogi ruskie

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

2 odpowiedzi na “Pierogi ruskie

  1. Noe :

    Po pierwsze…pieprz ziołowy do farszu(czarny tylko jak ktos lubi na ostro i jako dodatkowy wzmacniacz smaku)…po drugie…przy tej ilosci ziemniakow (ugotowanych 400g) 250g sera półtłustego i 100g sera chudego(ogolne proporcje ziemniaki ser 60/40)…po trzecie…cebula do farszu ma być zbrazowiona a nie zeszklona(to ona nadaje smak pierogom i smialo mozna dac jej wiecej).I jeszcze jedno…farszu do pierogow sie nie chlodzi w lodowce(to nie ciasto) tylko wyrabia na gotowo.

    • Paulina Jarosz :

      Tak jak wspominałam w poście – my wolimy farsz ostrzejszy, więc stąd pieprz czarny :)
      Tak jak Pani/Pan wspomniała – proporcje farszu powinny wynosić 50%/50% lub 40%/60% i te proporcje są tutaj zachowane ;) 60% to ziemniaki i 40% to twaróg – czyli zgodnie ze sztuką :)
      Tak samo ze smażeniem cebulki – jest napisane, ze aż się zeszkli i zarumieni :) A jak coś się zarumienia, to brązowieje oczywiście ;)
      I ostatnie – farsz wstawiam do lodówki, bo z ziemnego farszu łatwiej się wydziela porcję i nie klei się tak wtedy, jak taki farsz pozostawiony w ciepłym pomieszczeniu.
      Pozdrawiam :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.