pierogi wigilijne
Pierogi przepisy Przepisy na Boże Narodzenie

Pierogi wigilijne

Co jest tradycją na bożonarodzeniowym stole? Pierogi wigilijne! Myślę, że w tej kwestii zgodzi się ze mną każdy. Jest to tradycyjna polska potrawa, która cieszy się popularnością nie tylko w Polsce. Są one doskonałym dodatkiem do barszczu, jednak mogą także stanowić samodzielne danie.



Pierogi można przygotowywać z różnym farszem, np.: szpinakiem i pieczarkami, owocami, mięsem… Jednak na święta przygotowuje się tradycyjne pierogi wigilijne z kapustą i grzybami, które są doskonałym dodatkiem do barszczu czerwonego. W niektórych domach podaje się uszka, które przygotowuje się je podobnie jak pierogi z tą różnicą, że inaczej się je skleja i jest przy nich trochę więcej pracy. Niemniej jednak, i jedne i drugie są bardzo smaczne i mają niezliczone ilości fanów!

Pierogi wigilijne

Jak już pisałam, pierogi na Wigilię to tradycja w praktycznie każdym domu. Moja rodzina je uwielbia i zawsze pochłaniają ich niezliczone ilości. Są naprawdę pyszne, a w okresie świąt Bożego Narodzenia smakują po prostu najlepiej! Oczywiście zdarza mi się je przygotowywać bez okazji w ciągu roku i wtedy przyrządzam inny farsz na pierogi. Na przykład robię je ze szpinakiem, pieczarkami czy owocami. Jeśli chodzi o to, jak zrobić pierogi wigilijne to podstawą jest oczywiście odpowiednie ciasto. Ja mam swój sprawdzony przepis i korzystam z niego niezmiennie od kilku lat. Tak więc mogę wam go polecić z czystym sumieniem! Tak wiec zobacz tutaj przepis: ciasto na pierogi.

Jeśli chodzi o farsz na pierogi wigilijne to przyrządza się go z kapusty kiszonej oraz suszonych grzybów leśnych. Wiem, że osoby początkujące w kuchni często zastanawiają się nad tym ile kapusty na pierogi użyć, dlatego w moim przepisie znajdziecie idealne proporcje na to danie. Jest to stary, sprawdzony i przekazywany z pokolenia na pokolenia przepis Babci na pierogi z kapustą i grzybami. Zawsze z niego korzystam i pierogi na Wigilię wychodzą pierwsza klasa! Gorąco zachęcam do jego wypróbowania i przejrzenia moich innych propozycji na farsz do pierogów wigilijnych.

Pierogi wigilijne przepisy

Dobrze wszyscy wiemy że, pierogi na Boże Narodzenie to tradycja w każdym polskim domu. Ja zawsze lepię ich niezliczone ilości, ponieważ wiem, że moja rodzina bardzo je lubi i w mgnieniu oka znikają z talerza. Co prawda, na lepienie trzeba poświęcić trochę czasu, jednak zapewniam, że warto! Ta potrawa na stałe wpisała się w kuchnię polską i można ją przygotować także bez okazji na obiad w każdej chwili. Często serwuję ją jako samodzielne danie obiadowe ze skwarkami i smażoną cebulką. Poniżej znajdziecie kilka moich propozycji na pierogi na święta. Każda z nich bardzo nam smakowała i ciężko wybrać tę jedną, ulubioną. Mam nadzieję, że i wam przypadną moje przepisy na pierogi na Wigilię. Koniecznie dajcie mi znać, którą wersję tego dania wybraliście! Postawiliście na tradycyjny farsz, czy może jednak w tym roku przygotujecie coś nowego? :)

Pierogi z kapustą i grzybami

Jak już pisałam, pierogi z kapustą i grzybami to tradycja. :) Ja je uwielbiam i mogłabym jeść je naprawdę bardzo często. Po prostu nigdy mi się nie znudzą! A w okresie świątecznym jako dodatek do barszczu czerwonego smakują po prostu najlepiej. Jeśli chcecie wiedzieć jak je przyrządzić to zapraszam do zapoznania się z moim przepisem na pierogi z kapustą i grzybami.

pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi ze szpinakiem

Takie pierogi ze szpinakiem często przygotowuję w ciągu roku na obiad. Jednak jeśli chcecie to można przyrządzić takie pierogi na święta. Ja uważam, że z tym farszem smakują wyśmienicie. Czasem dodaję do niego jeszcze pieczarki. Przepis na pierożki szpinakowe znajdziecie tutaj: pierogi ze szpinakiem.

przepis na pierogi ze szpinakiem

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie, zaraz po tych z kapustą i grzybami są najbardziej popularne. Przygotowuje się je z farszem ziemniaczano-serowym i podaje się ze skwarkami i smażoną cebulką. Ta potrawa jest popularna także na Ukrainie. Jeśli chcecie ją przygotować to koniecznie zapoznajcie się z moim przepisem na pierogi ruskie.

pierogi ruskie

Pierogi z mięsem

Wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych podczas Wigilii została już zniesiona jakiś czas temu, dlatego nie ma żadnych przeciwwskazań, aby przygotować pierogi z mięsem. Do ich przygotowania można użyć mięsa mielonego lub mięsa gotowanego, czyli na przykład takiego, które akurat zostało nam z rosołu. Jeśli jednak zachowujecie post podczas Wigilii to możecie przygotować dwa rodzaje pierogów: jedne z mięsem, a drugie z farszem bezmięsnym. Wypróbujcie koniecznie mój sprawdzony przepis na pierogi z mięsem.

pierogi z mięsem

Pierogi z makiem

Dużą popularnością w porównaniu, do tych poprzednich nie cieszą się pierogi z makiem. Zupełnie nie wiem czemu, bo to doskonałe świąteczne danie! Taka wersja na słodko smakuje wyśmienicie, dlatego zachęcam was do wypróbowania przepisu na pierogi z makiem.

Pierogi z suszonymi śliwkami

Pierogi z suszonymi śliwkami to kolejny pomysł na słodką wersję tego dania. Są one bardzo proste do przygotowania, dlatego idealnie sprawdzą się podczas świąt Bożego Narodzenia! Ja podaję je z masłem oraz bułką tartą i w takim wydaniu smakują wyśmienicie. Koniecznie zapoznajcie się z moim sprawdzonym przepisem na pierogi z suszonymi śliwkami!

5 / 5 ( 1 głosów )

1 thought on “Pierogi wigilijne”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.