Pierogi z mięsem są jednym z moich ulubionych pomysłów na wykorzystanie mięsa z rosołu, zwłaszcza, gdy robię rosół na mięsie drobiowym i wołowym. Takie mieszane mięsko idealnie sprawdza się jako farsz do pierogów z mięsem. Gorąco polecam!
Pierogi z mięsem przepis
Gdy zostaje mi mięso z rosołu, to robię z niego albo pasztet albo właśnie te pierożki. Bazą jest oczywiście moje ulubione ciasto na pierogi, które wypełniam dużą ilością farszu mięsnego. Do tego rodzaju pierogów można użyć samego mięsa drobiowego lub samego mięsa wołowego, a nawet sprawdzi się tu wieprzowina, czy też mięso z kaczki, aczkolwiek osobiście uważam, że połączenia mięsa drobiowego i wołowego jest najlepszą opcją. Farsz mięsny musi być wyrazisty w smaku, więc należy go dobrze doprawić za pomocą soli i pieprzu. Nie może on być też zbyt suchy, więc gdy słabo się ‘lepi’, to można do niego dodać 2-3 łyżki bulionu. Wedle uznania do takiego farszu można dodać także suszone grzyby, które wcześniej należy oczywiście namoczyć i podgotować, tak jak w przypadku farszu na uszka.
Pierogi z mięsem – Składniki na ok. 50 pierogów:
Składniki na ciasto na pierogi:
- 500 g mąki pszennej typ 500 (np. poznańska, wrocławska)
- 1 płaska łyżeczka soli
- 50 ml oleju rzepakowego (może być też roztopione masło)
- 250-280 ml gorącej wody (tyle ile zabierze mąka pszenna)
Składniki na farsz do pierogów z mięsem:
- 750 g mięsa z rosołu (u mnie 450 g mięsa drobiowego z kurczaka i 300 g wołowiny)
- 1 marchewka z rosołu – ok. 110 g
- 1 por z rosołu – ok. 80 g
- 1 pietruszka z rosołu – ok. 50 g
- 2 średnie cebule – ok. 220 g
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 płaska łyżeczka suszonego majeranku
- sól i pieprz do smaku
- 2-3 łyżki rosołu gdyby farsz był suchy
Przepis na pierogi z mięsem:
Przepis na farsz mięsny do pierogów:
- Cebule obrać z łupinek, a następnie pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać olej i smażyć cebulę do czasu aż się zeszkli. Odstawić do ostudzenia.
- Ugotowane i ostudzone mięso z bulionu (u mnie mięso wołowe oraz mięso drobiowe z kurczaka – głównie mięso z udek i podudzi oraz niewielka część mięsa z piersi kurczaka) przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa wraz z ugotowanym w bulionie porem, marchewką oraz pietruszką. Dodać podsmażoną cebulkę i wymieszać. Jeśli farsz mało się lepi i jest zbyt suchy, to dodatkowo dodać 2-3 łyżki bulionu (rosołu). Dodać suszony majeranek. Na koniec doprawić farsz porządnie solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Musi być on dość wyrazisty w smaku. Odstawić farsz na bok i przystąpić do przygotowania ciasta na pierogi.
Przepis na ciasto na pierogi:
- Mąkę pszenna typ 500 przesiać do miski, dodać sól i wymieszać. Kolejno dodać 50 ml oleju rzepakowego (lub roztopionego masła) oraz 250 ml gorącej wody (takiej o temp. około 85-90 st. C). Wymieszać najpierw ciasto za pomocą łyżki (bo jest gorące!), a następnie można rozpocząć ręczne wyrabianie ciasta. Jeśli Wasza mąka jest bardziej chłonna, to można dodać odrobinę więcej wody do ciasta. Ciasto na pierogi należy wyrabiać ręcznie przez około 10 minut. W tym czasie powinno stać się miękkie i elastyczne. Do wyrabiania ciasta można użyć także miksera (wtedy zajmie to około 5 minut).
- Wyrobione ciasto na pierogi zawinąć szczelnie w folię spożywczą i odstawić na co najmniej 30 minut, dzięki czemu ciasto stanie się zdecydowanie bardziej miękkie i plastyczne.
- Po tym czasie odwinąć ciasto z folii, oderwać kawałek. Resztę ponownie zawinąć w folie, by ciasto nie wysychało. Oderwany kawałek rozwałkować cienko (na grubość ok. 2 mm) i za pomocą krążka lub szklanki wycinać kółka (u mnie o średnicy ok. 7-8 cm). Każde wycięte kółko delikatnie rozciągnąć w dłoni, na środek nałożyć farsz, a następnie złożyć ciasto na pół i zlepić boki, tworząc pieróg. Ulepione pierogi odkładać na blat lub talerz oprószony mąką i przykryć ściereczką, by nie wysychały. Tak samo postąpić z pozostałym ciastem na pierogi.
- Wodę zagotować z dodatkiem soli. Wrzucać na wrzątek po kilka sztuk pierogów. Zmniejszyć płomień na mniejszy, by woda tylko lekko bulgotała. Gotować pierogi przez około 2-3 minuty od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię. Czas gotowania będzie zależał od grubości ciasta. Łyżką cedzakową wyjmować pierogi na półmisek, dokładnie osączając je z wody. Smacznego!
Pierogi z mięsem można podawać z barszczem, podsmażone na maśle lub ugotowane w wodzie, a następnie okraszone cebulką zeszkloną na maśle.
Świetny przepis … Drugi raz w życiu robiłam pierogi i wyszły extra. Pierwszy raz ( 8 lat temu) pierogi się rozwaliły w gotowaniu . Postanowiłam teraz zrobić u naprawdę nie żałuję.
Dziękuję serdecznie za podzielenie się wiedzą. Pozdrawiam
Iza
Dodałam ciut więcej oleju. Super ciasto – nie klei się, jest ciągliwe. Żaden pieróg nie rozpadł się w gotowaniu. Super się lepiło.
Przepis polecam gdyż pierogi smakują rewelacyjnie?;) ciasto idealna że palce lizać a farsz pychotka
To ciasto na pierogi jest świetne!!!
fantastyczny przepis , dziękuję
Oj jak ja dawno nie jadłam takich domowych pierożków