pierogi ze szpinakiem w sosie pomidorowym
Obiad Pierogi przepisy Przepisy na Boże Narodzenie

Pierogi ze szpinakiem w sosie pomidorowym

Porcje : 4 porcje

Pierogi ze szpinakiem w sosie pomidorowym to pyszna propozycja na świąteczne danie z użyciem pierogów. Nie jest to klasyka gatunku, ale myślę, że taki powiew nowoczesności super się sprawdzi na świątecznym stole, dlatego gorąco zachęcam do wypróbowania pierogów ze szpinakiem zapiekanych w sosie pomidorowym.


Pierogi ze szpinakiem w sosie pomidorowym

Oczywiście do zrobienia tego dania wykorzystałam ciasto na pierogi z mojego ulubionego przepisu, czyli tylko mąką, woda, olej (ewentualnie roztopione masło) i sól. Tyle wystarczy, by stworzyć pyszne, elastyczne ciasto, z którym łatwo się pracuje oraz jest mięciutkie po ugotowaniu. Jeśli chodzi jednak całościowo o ten przepis, to gorąco go polecam, ponieważ nawet mój Mąż, który ogólnie nie jest wielkim fanem pierogów, to w przypadku tego dania poprosił o dokładkę :) Więc musiało być naprawdę pysznie ;)  Z podanych niżej składników wychodzą 32 sztuki pierogów ze szpinakiem w sosie pomidorowym.

pierogi ze szpinakiem w sosie pomidorowym przepis

Pierogi ze szpinakiem w sosie – Składniki:

Ciasto na pierogi – Składniki:

  • 250 g mąki pszennej typ 500 (np. poznańska, wrocławska)
  • pół płaskiej łyżeczki soli
  • 25 ml oleju rzepakowego lub roztopionego masła
  • 125-140 ml gorącej wody (tyle ile zabierze mąka)

Farsz ze szpinaku:

  • ok. 450 g szpinaku w liściach (świeży lub mrożony)
  • ok. 220 g sera feta (np. Favita półtłusta)
  • 2 czubate łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18 %
  • 2-3 ząbki czosnku (do smaku)
  • 1 łyżka masła
  • pieprz do smaku

Składniki na sos pomidorowy:

  • 500 g passaty pomidorowej w kartoniku lub w butelce
  • 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
  • 1 duża cebula – ok. 160 g
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 płaska łyżeczka suszonego oregano
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowe składniki:

  • 125 g mozzarelli (po odsączeniu z zalewy)
  • 1 czubata łyżka tartego parmezanu – ok. 10 g

pierogi zapiekane

Przepis na pierogi ze szpinakiem w sosie pomidorowym:

Przygotowanie sosu pomidorowego:

  1. Cebulę obrać z łupinek, a następnie pokroić w niedużą kostkę.
  2. Na patelni rozgrzać oliwę lub olej rzepakowy. Wrzucić pokrojoną cebulę i smażyć na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, do czasu aż się zeszkli. Dodać passatę pomidorową, dodać przyprawy, zwiększyć moc palnika do średniego i dusić bez przykrycia przez około 15 minut aż sos nieco zgęstnieje. Na koniec doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Przygotowanie pierogów ze szpinakiem:

  1. Na patelnię wrzucić łyżkę masła i roztopić na bardzo małym ogniu.  Kolejno dodać posiekany drobno czosnek i smażyć przez 30 sekund. Następnie dodać szpinak i dusić go do czasu aż zwiędnie (w przypadku świeżego szpinaku, a w przypadku mrożonego do czasu aż odparuje z niego nadmiar wody). Co jakiś czas przemieszać zawartość patelni. Następnie dodać śmietanę oraz pokruszony ser feta. Wymieszać i dusić dalej na średnim ogniu aż farsz szpinakowy zgęstnieje (pamiętajcie, że po ostudzeniu farsz zrobi się też bardziej gęsty). Po całkowitym ostudzeniu powinien być dość zwarty. Więcej szczegółów o farszu szpinakowym do pierogów możecie poczytać tutaj: pierogi ze szpinakiem. Na koniec doprawić farsz do smaku mielonym pieprzem i całkowicie ostudzić.
  2. Kolejno przygotować ciasto na pierogi. W tym celu zagotować ok. 125 ml wody i odstawić na około 5 minut, by woda delikatnie ostygła, ale wciąż była gorąca. Kolejno odmierzyć 25 ml oleju. Mąkę przesiać przez sitko do miski. Dodać pół płaskiej łyżeczkę soli i dokładnie wymieszać. Następnie dodać olej oraz gorącą wodę. Wymieszać ciasto drewnianą łyżką, by się nie poparzyć, a następnie rozpocząć wyrabianie ręczne lub za pomocą miksera i haków. Wyrabiać ręcznie przez ok. 10 minut aż ciasto stanie się dość miękkie i elastyczne (mikserem należy wyrabiać ok. 5 minut). Zawinąć ciasto w folię spożywczą i odstawić na około 30 minut – w tym czasie stanie się super plastyczne. Kolejno podzielić na 2 części. Jedną zawinąć ponownie w folię, a drugą część rozwałkować dość cienko. Wykrawać kółka o średnicy ok. 7-8 cm. Każde kółeczko delikatnie rozciągnąć palcami, a na środek nałożyć farsz. Złożyć na pół i zlepić ze sobą brzegi. Odkładać na bok i przykryć ściereczką. Tak samo postąpić z resztą ciasta. Z podanych wyżej składników ulepiłam łącznie 32 pierogi ze szpinakiem.
  3. W szerokim garnku zagotować wodę. Osolić. Wrzucać pierogi partiami na wrzątek i gotować przez około 2-3 minuty (od wypłynięcia pierogów na powierzchnię). Woda powinna tylko delikatnie wrzeć, by pierogi nie rozwaliły się podczas gotowaniu. Na koniec wyłowić je łyżką cedzakowa, by ociekły z nadmiaru wody. Odłożyć na bok.

Przepis na pierogi w sosie pomidorowym

  1. Ser mozzarella odsączyć z zalewy, a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w plasterki.
  2. Parmezan zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  3. Piekarnik rozgrzać do 200 st. C (góra-dół, bez termoobiegu).  Połowę sosu pomidorowego wyłożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Kolejno ułożyć pierogi ze szpinakiem i polać je pozostałym sosem pomidorowym. Na wierzchu posypać mozzarellą i parmezanem. Wstawić do piekarnika na 8-10 minut, by danie się podgrzało a ser rozpuścił. Smacznego!

Polecam również zajrzeć do wpisu: krokiety wigilijne oraz pierogi wigilijne. Znajdziecie tam mnóstwo inspiracji na świąteczne przepisy.

pierogi w sosie

pierogi ze szpinakiem w sosie

5 / 5 ( 1 głosów )

2 thoughts on “Pierogi ze szpinakiem w sosie pomidorowym”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here