pierogi ze szpinakiempierogi ze szpinakiem

Pierogi ze szpinakiem


Pierogi ze szpinakiem to moja propozycja na bezmięsny obiad. Świetnie smakują zarówno po ugotowaniu w wodzie, jak i w wersji podsmażonej na patelni. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu na pierogi ze szpinakiem, a na pewno nie pożałujecie.


Pierogi ze szpinakiem przepis

Kocham pierogi pod każdą postacią. Na Boże Narodzenie jestem chyba rekordzistką w jedzeniu pierogów z kapustą i grzybami :) No po prostu je uwielbiam! W ciągu roku nie pogardzę także pierogami ruskimi z farszem z ziemniaków i twarogu. No a latem – często pojawiają się  nas pierogi z owocami na obiad lub kolację. A Wy? :) Lubicie pierogi? Tylko jeść, czy lepić je też? ;) Jeśli dotąd unikaliście lepienia domowych pierogów, to gorąco polecam mój przepis na ciasto na pierogi. Jest ono mięciutkie, delikatne i fajnie się z nim pracuje. Nie kurczy się podczas wałkowania, nie rozpada podczas gotowania, a smakuje przepysznie! Jeszcze raz polecam. A poniższe pierogi ze szpinakiem właśnie opierają się na tym cieście.

pierogi ze szpinakiem przepis

Pierogi ze szpinakiem – Składniki:

Składniki na ciasto na pierogi:

  • 250 g mąki pszennej typ 500 (np. poznańska, wrocławska)
  • pół płaskiej łyżeczki soli
  • 125-140 ml gorącej wody (tyle ile zabierze mąka, u mnie z reguły wystarczy 125 ml)
  • 25 ml oleju rzepakowego lub roztopionego masła

Składniki na farsz ze szpinaku:

  • ok. 450 g szpinaku w liściach (świeży lub mrożony)
  • ok. 220 g sera feta (u mnie Favita półtłusta)
  • 2 czubate łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18 %
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 ząbki czosnku (do smaku)
  • pieprz do smaku

Przepis na pierogi ze szpinakiem:

Przepis na farsz do pierogów ze szpinakiem:

  1. Na patelnię dodać łyżkę masła i roztopić na bardzo małym ogniu. Wrzucić posiekany (lub przeciśnięty przez praskę) czosnek (u mnie z reguły 2 średnie ząbki, ale można dać więcej do smaku wedle uznania) i smażyć przez pół minuty.
  2. Kolejno dodać szpinak i dusić go do czasu aż zwiędnie (o ile jest to szpinak świeży) lub do czasu odparowania nadmiaru wody (w przypadku szpinaku mrożonego). Co jakiś czas przemieszać, by szpinak się nie przypalił.
  3. Kolejno dodać 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany oraz pokruszony na mniejsze kawałki ser feta. Całość dokładnie wymieszać i dusić dalej na średnim ogniu aż farsz szpinakowy nieco zgęstnieje, pamiętając, że farsz po ostudzeniu zrobi się jeszcze bardziej gęsty, więc delikatnie wilgotny może pozostać po wyłączeniu palnika.
  4. Gdyby po ostudzeniu był mało zwarty, to należy go ponownie podgrzać, odparować i ponownie zostawić do ostudzenia.
  5. Na koniec doprawić farsz ze szpinak do smaku za pomocą świeżo mielonego pieprzu. Sól z reguły nie jest potrzebna, gdyż ser feta jest dość słony.

Przepis na ciasto na pierogi:

  1. Zagotować ok. 125-140 mililitrów wody i odstawić na około 4-5 minut, by temperatura wody osiągnęła około 85-90 stopni C. Mąka, której używam do lepienia pierogów zwykle chłonie około 125 ml gorącej wody. W zależności od chłonności mąki, czasami należy dać odrobinę więcej wody, aczkolwiek zawsze na początek lepiej dolać mniej niż więcej.
  2. Kolejno odmierzyć 25 ml oleju lub roztopionego masła.
  3. Mąkę przesiać przez sitko do miski. Dodać pół płaskiej łyżeczkę soli i dokładnie wymieszać.
  4. Następnie dodać roztopione masło lub olej oraz gorącą wodą (te 125 ml). Na początku wymieszać ciasto drewnianą łyżką, a następnie rozpocząć wyrabianie ręczne (można też użyć miksera z hakami do wyrabiania ciasta). Ciasto należy wyrabiać ręcznie przez około 10 minut, by stało się miękkie i elastyczne. Czas wyrabiania mikserem jest krótszy i wynosi około 5 minut.
  5. Wyrobione ciasto na pierogi zawinąć w folię spożywczą i odstawić na około 30 minut, by w tym czasie odpoczęło i nabrało odpowiedniej miękkości.

Jak zrobić pierogi ze szpinakiem?

  1. Po tych 30 minutach odwinąć ciasto z folii i podzielić na 2 części. Jedną część zawinąć ponownie w folię, a drugą część rozwałkować na placek o grubości ok. 2 mm. Za pomocą specjalnej obręczy lub za pomocą szklanki wyciąć kółeczka (u mnie takie o średnicy 7-8 cm). Wziąć kółeczko do ręki, delikatnie rozciągnąć palcami, a następnie na jego środek nałożyć farsz szpinakowy nabrany małą łyżeczką. Złożyć na pół i zlepić ze sobą brzegi.
  2. Podczas lepienia układać gotowe pierogi na blacie lekko oprószonym mąka i przykryć bawełnianą ściereczką (delikatnie wilgotną), by ciasto nie wysychało.
  3. Tak samo postąpić z drugą porcją ciasta. Z podanych wyżej składników ulepiłam łącznie 32 pierogi ze szpinakiem.
  4. W szerokim garnku zagotować osoloną wodę. Wrzucać pierogi partiami na wrzątek i gotować je na nie za dużym płomieniu (woda powinna tylko delikatnie bulgotać, a nie mocno wrzeć) przez około 2-3 minuty (licząc czas od wypłynięcia pierogów na powierzchnię).
  5. Łyżką cedzakową wyjmować pierogi na półmisek, dokładnie osączając je z wody. Można je jeść od razu po ugotowaniu lub już ugotowane i delikatnie osuszone podsmażyć na patelni na odrobinie tłuszczu. Smacznego!

UWAGA!

Wedle uznania i swoich preferencji smakowch można ser feta zastąpić białym serem, czyli twarogiem (ale koniecznie takim z kostki, który najpierw trzeba rozgnieść widelcem na jednolitą masę). Farsz z twarogiem należy także dosolić do smaku, gdyż biały ser nie jest tak słony jak ser feta.


przepis na pierogi ze szpinakiem

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.