Piersi z kurczaka pod marchewkową pierzynką, pomysł na obiad

Pierś z kurczaka pod marchewkową pierzynką


Pierś z kurczaka pod marchewkową pierzynką – to propozycja na szybki obiad w postaci soczystych kotlecików pieczonych w piekarniku i otulonych pyszną pierzynką ze słodkiej marchewki. Więcej przepisów na dania z kurczakiem znajdziecie tutaj: Kurczak – przepisy


Pierś z kurczaka pod marchewkową pierzynką – Składniki:

  • 1 podwójna duża pierś z kurczaka
  • 2 duże marchewki
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • słodka papryka w proszku, pieprz i sól do smaku

Pierś z kurczaka pod marchewkową pierzynką

 

Pierś z kurczaka pod marchewkową pierzynką – Wykonanie:

  1. Piersi z kurczaka oczyścić z ewentualnych błonek, umyć, osuszyć. Podzielić na mniejsze fileciki (podzieliłam na 6 mniejszych kotlecików) i lekko rozbić tłuczkiem. Doprawić z obu stron solą, pieprzem i papryką słodką.
  2. Marchewkę zetrzeć na tarce o średnich oczkach, dodać majonez, sól i pieprz do smaku, wymieszać.
  3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, poukładać na nim kotleciki z kurczaka, a następnie na nich startą marchewkę.
  4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok 25-35 minut (do czasu aż piersi w środku będą upieczone, a marchewka zmięknie). Smacznego!


Więcej przepisów na dania z kurczakiem znajdziecie tutaj: Kurczak – przepisy

Pierś z kurczaka pod pierzynką ze słodkiej marchewki

 

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

41 odpowiedzi na “Pierś z kurczaka pod marchewkową pierzynką

  1. Ola :

    Szok jakie dobre! Kurczak wyszedł delikatny, kruchy i soczysty – chyba pierwszy raz wyszedł mi naprawdę w punkt przy nakładzie pracy równym starciu marchewki i stosunkowo niewielkim dodatkiem tłuszczu. Szok! Wchodzi do menu na 100%. Jeśli ktoś nie lubi majonezu to niech nie kreci nosem – jego smaku właściwego nie czuć a zawartość jajka trzyma w kupie marchewkę, następnym razem wypróbuję też jogurt, ale przypuszczam, że efekt nie będzie tak rewelacyjny.

  2. Jusia :

    Czy ten przepis “zarezerwowany” jest tylko dla kurczaka? Czy na przykład nadałby się schab w plastrach? Chyba musiałby piec się dłużej, a marchewka mogłaby się wysuszyć:-/

    • SłodkaBabeczka :

      Można jogurtem :)
      A jeśli chodzi o majonezy, to można zrobić domowy :) a z tych sklepowych najlepszy skład ma Kielecki ;)

    • Anonim :

      Od kiedy majonez to sama chemia ? Polecam domowy majonez :) wtedy można użyć ulubionego oleju lub oliwy z oliwek ;) i dodatków ;)

  3. betttti :

    Obiad dziś zrobiony z Pani przepisu.
    Wyszło pysznie!
    Smacznie i zdrowo i jakże łatwo!
    Wejdzie na stałe do naszego menu.
    Dziękujemy :-)

  4. Renia :

    Pyszne,ja jeszcze dodałam czerwoną cebulę w plasterkach położyłam na piersi i do majonezu i marchewki dodałam żółtego sera.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.