Piersi z kurczaka w glazurze miodowej z powidłami śliwkowymi

Soczysta pierś z kurczaka w marynacie z miodu, sosu sojowego i powideł śliwkowych.
Inspiracja: Kwestia Smaku

Składniki

  • Piersi z kurczaka 3 sztuki (ok. 500g)
  • Sos sojowy 2 łyżki
  • Miód wielokwiatowy 3 łyżki
  • Ocet winny 1 łyżka
  • Powidła śliwkowe 3 łyżki
20141106_165511


Wykonanie:
  1. Do garnka wlać ocet winny, miód, sos sojowy i powidła. Zagotować marynatę i po zagotowaniu od razu odstawić z ognia, ostudzić.
  2. Oczyszczone piersi z kurczaka włożyć do woreczka (najlepiej takiego grubszego na mrożonki), wlać ostudzoną marynatę i dokładnie otoczyć w niej piersi. Zamknąć woreczek i odstawić najlepiej na całą noc do lodówki, by mięso ładnie się zamarynowało.
  3. Piekarnik nagrzać do 190C. Piersi wyłożyć do naczynia żaroodpornego, polać je 2-3 łyżkami marynaty i wstawić do piekarnika. Resztę marynaty przelać do szklanki i zachować na potem. Mięso piec przez ok. 25 minut w 190C. W czasie pieczenia polać mięso 2-3 razy resztą marynaty. Wyjąć danie z piekarnika. Mięso wyłożyć na deskę i odczekać kilka minut, by nieco ostygło i łatwiej się kroiło, a także by nie straciło zbyt dużo soków podczas krojenia.
  4. Pozostałą po pieczeniu marynatę można zredukować do bardziej gęstego sosu, poprzez gotowanie w rondelku na śrenim ogniu. Smacznego!

20141106_165440

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

3 odpowiedzi na “Piersi z kurczaka w glazurze miodowej z powidłami śliwkowymi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.