Soczysta pierś z kurczaka w marynacie z miodu, sosu sojowego i powideł śliwkowych.
Składniki
- Piersi z kurczaka 3 sztuki (ok. 500g)
- Sos sojowy 2 łyżki
- Miód wielokwiatowy 3 łyżki
- Ocet winny 1 łyżka
- Powidła śliwkowe 3 łyżki
Wykonanie:
- Do garnka wlać ocet winny, miód, sos sojowy i powidła. Zagotować marynatę i po zagotowaniu od razu odstawić z ognia, ostudzić.
- Oczyszczone piersi z kurczaka włożyć do woreczka (najlepiej takiego grubszego na mrożonki), wlać ostudzoną marynatę i dokładnie otoczyć w niej piersi. Zamknąć woreczek i odstawić najlepiej na całą noc do lodówki, by mięso ładnie się zamarynowało.
- Piekarnik nagrzać do 190C. Piersi wyłożyć do naczynia żaroodpornego, polać je 2-3 łyżkami marynaty i wstawić do piekarnika. Resztę marynaty przelać do szklanki i zachować na potem. Mięso piec przez ok. 25 minut w 190C. W czasie pieczenia polać mięso 2-3 razy resztą marynaty. Wyjąć danie z piekarnika. Mięso wyłożyć na deskę i odczekać kilka minut, by nieco ostygło i łatwiej się kroiło, a także by nie straciło zbyt dużo soków podczas krojenia.
- Pozostałą po pieczeniu marynatę można zredukować do bardziej gęstego sosu, poprzez gotowanie w rondelku na średnim ogniu. Smacznego!
Na pewno wyprobuje jak wroce do Polski ! :-) Smakowicie wyglada ! I w koncu podesle jakies zdjecia z Twoich przepisow :D !
To czekam z niecierpliwością :))
Wygląda genialnie! Jestem pewna, że smak zniewala.