Piersi z kurczaka w warzywach a’la ryba po grecku – to pyszna alternatywa dla Ryby po grecku (zobacz przepis na: Ryba po grecku wg przepisu mojej Babci). Jako, że uwielbiamy ten warzywny farsz, a zarazem mieliśmy ochotę na jakieś pyszne fileciki z kurczaka, to postanowiliśmy wraz z Mężem zaeksperymentować i stworzyć właśnie kurczaka ala ryba po grecku – i mimo obaw, wyszło przepysznie! Danie to świetnie sprawdzi się na imprezie i zapewne zaskoczy nie jednego z gości :)
Inne przekąski i dania na imprezę urodzinową, andrzejkową, czy Sylwestra znajdziecie tutaj: Przepisy na Sylwestra. Przekąski na Sylwestra. oraz tutaj: Sałatki na Sylwestra – przepisy
Piersi z kurczaka w warzywach a’la ryba po grecku – Składniki:
- ok. 1 kg filetów z piersi kurczaka
- mąka do panierowania filetów + odrobina mąki do oprószenia farszu na sam koniec
- bułka tarta do panierowania
- ok. 6 jajek do panierki
- olej do smażenia i 2 łyżki do farszu
- 7 dużych marchewek (ok. 1kg)
- 2 duże cebule (400g)
- 3 korzenie pietruszki (ok. 250g)
- mały kawałek selera (ok. 110g)
- kawałek pora (ok. 75g)
- 3 szklanki przegotowanej wody
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (słoiczek = 200 g koncentratu – najczęściej używam Pudliszki lub Dawtona)
- 3 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- 1-2 cytryny (do smaku)
- 3 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka słodkiej papryki do farszu + trochę do oprószenia ryb
- sól, pieprz do smaku
- natka pietruszki do ozdobienia potrawy
Piersi z kurczaka w warzywach a’la ryba po grecku – Wykonanie:
- Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Cebulę obrać, a następnie wraz z porem pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać porządnie olej, wrzucić pokrojoną cebulę i por, smażyć do czasu aż się zeszkli. Następnie wrzucić pozostałe, potarte warzywa. Dodać 3 szklanki wody, liście laurowe, ziele angielskie, cukier oraz pieprz i sól. Wymieszać. Wrzucić całość do garnka i dusić pod przykryciem ok. 15-20 minut (aż warzywa zmiękną). Pod koniec duszenia odkryć pokrywkę, by nadmiar wody nieco odparował.
- Kolejno dodać słodką paprykę, sok wyciśnięty z cytryny (na początek wycisnąć sok z jednej, a dnia następnego ewentualnie doprawić do smaku jeszcze większą ilością soku z cytryny), 2 łyżki oleju oraz koncentrat pomidorowy, wymieszać. Oprószyć farsz odrobiną mąki i gotować jeszcze całość przez ok. 5 minut (UWAGA! Przed oprószeniem farszu mąką powinien on mieć w sobie już niewiele wody – jeśli wody jest nadal sporo, to podkręcam nieco gaz i daje jej odparować).
- Filety z piersi kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, dokładnie osuszyć, rozbić tłuczkiem do mięsa. Następnie doprawić z obu stron słodką papryką, pieprzem i solą do smaku. Kolejno każdy kawałek kurczaka otoczyć w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na patelni na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Odsączyć usmażone kotleciki z nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku.
- Schować drobiowe kotlety i farsz (osobno) do lodówki.
- Na drugi dzień podgrzewam lekko farsz i smakuję – ewentualnie doprawiam wtedy do smaku jeszcze solą, pieprzem lub cukrem i sokiem z cytryny.
- Na dnie naczynia lub na półmisku wykładam część farszu, na to kotleciki i kolejną warstwa farszu. Dla ozdoby oprószam całość świeżo posiekaną natką pietruszki.
- Kurczak po grecku najlepiej smakuje na ciepło, zwłaszcza na 2 i 3 dzień, gdy smaki odpowiednio się przegryzą. Smacznego!

Bardzo ciekawe trzeba zrobić i posmakować ,może na sylwestra
Czy ktoś już robił?
tak, na fb jest kilka osób, które pisały, że robiły i sobie chwaliły ;)
Czy ktoś już próbował?
Jestem ciekawa jaka jest opinia jedzenia na zimno.
Czy trzeba odgrzewać?
Tak jak napisałam w notce ;) Nam najlepiej smakuje na ciepło :) ale każdy ma inny gust, więc może komuś smakuje też na zimno :) Ryby po grecku na zimno też nie lubimy, a ludzie na zimno ją jedzą i chwalą ;)
A jak smakuje na zimno?
Całość podgrzewać w piekarniku na drugiełdzie lub trzecz dzień? ??
Podgrzewamy porcję, którą będziemy jeść ;)
Ja robię kuleczki z mięsa mielonego w tym sosie i są pyszne ale te koniecznie muszę spróbować :)