Piersi z kurczaka idealnie komponują się z śmietankowo-kremowym włoskim serem mascarpone .
Składniki
- Ser mascarpone 250g
- Pierś kurczaka 2 filety z piersi
- Przyprawa do gyrosa
- Pieczarki 250g
- Szalotka 1 sztuka
- Oliwa
- Masło 20g
- Sól
- Pieprz
- Natka pietruszki
- Umyte i osuszone kapelusze pieczarek pokroić w cienkie plasterki. Szalotkę drobno posiekać.
- Piersi oczyścić, polać oliwa, obtoczyć w przyprawie do gyrosa i wstawić na godzinę do lodówki.
- Na patelni rozgrzać olej i masło, obsmażyć piersi z obu stron.
- Dodać pieczarki i szalotkę, przyprawić solą i pieprzem , dodać serek mascarpone.
- Całość wymieszać, przykryć i dusić na małym ogniu przez około 20min.
- Tuż przed zdjęciem z ognia posypać natką pietruszki. Można zagęścić mąką.
czy zamiast pieczarek można użyć leśnych grzybów ?
Tak, można :)
przepis idealny dla mnie, na pewno wypróbuję i pochwalę sie rezultatem :)
ubóstwiam to połączenie:) często do niego wracam!
Z takim wykorzystaniem mascarpone się jeszcze nie spotkałam:)