Pyszna pizza z tuńczykiem, idealnie chrupiąca! A to wszystko dzięki wykonaniu jej na specjalnym kamieniu do pieczenia pizzy! Zainteresowani znajdą go tutaj:
Pizza z tuńczykiem, oliwkami i porem – Składniki
- Składniki na ciasto chlebowe, na pizzę
- Świeże drożdże 30g (lub 14g suszonych)
- Cukier 1 łyżeczka
- Woda 350ml ciepłej
- Mąka pszenna 500g
- Sól 1 łyżeczka
- Oliwa extra vergine 2 łyżki
- Składniki na sos pomidorowy
- Puszka pomidorów 1 sztuka
- Oliwa 2 łyżki
- Czosnek 1 ząbek
- Oregano ok. 1 łyżki
- Bazylia 1 łyżka
- Sól do smaku
- Dodatkowo
- Tuńczyk w kawałkach 1 puszka
- Oliwki kilka sztuk
- Por 1 sztuka
- Ser mozzarella 2 kulki

Pizza z tuńczykiem, oliwkami i porem – Wykonanie:
- Kamień do pizzy (zobacz produkt – KLIK) włożyć do zimnego piekarnika. Następnie nagrzać piekarnik do maksymalnej temperatury (u mnie jest to ok. 240-250C). Im wyższa temperatura tym lepiej. Kamień powinien się nagrzewać minimum 30 minut, a najlepiej 60 minut. Dzięki temu pizza jest idealnie chrupiąca od spodu – tak jak w prawdziwej pizzerii.
- Przygotować ciasto na pizzę wg przepisu: Ciasto chlebowe na pizzę
- Przygotować sos wg przepisu: Sos do pizzy z pomidorów w puszce
- Oliwki pokroić na pół, a mozzarellę i por w plasterki.
- Tuńczyka odsączyć z zalewy.
- Płaty ciasta na pizzę wysmarować sosem. Ułożyć mozzarellę, plasterki pora, tuńczyka i oliwki.
- Wyjąć kamień z piekarnika.
- Tak przygotowaną pizzę zsunąć na kamień do pieczenia pizzy i włożyć do piekarnika. Piec przez ok. 10-15 minut ( w zależności od grubości ciasta). Po upieczeniu studzić na kratce, by pizza odparowała. Smacznego!

Kamień do pieczenia pizzy można zamówić w sklepie internetowym Emako.pl i to w korzystniejszej cenie niż powszechnie spotykane kamienie na rynku. Mimo ceny 49,99zł nie jest on gorszy jakościowo od droższych sprzętów tego typu. Kamień ten wykonany jest z lekkiej i trwałej ceramiki, ma 33 cm średnicy, a max. temperatura pieczenia wynosi 800 st.C. Poza tym łatwo się nagrzewa, a pizza zadowoli podniebienie niejednego smakosza. Do zestawu dołączona jest metalowa podstawa, dzięki której możemy pizzę podawać bezpośrednio na kamieniu. Taki kamień do pieczenia pizzy to świetna sprawa. W łatwy i szybki sposób można w domowym zaciszu uzyskać taki efekt jak w najlepszej pizzerii! W najbliższym czasie na pewno upiekę na nim jeszcze chrupiące bułeczki i chleb. Gorąco polecam ten produkt i zapraszam do sklepu:
wygląda bardzo smacznie
Z kamieniem czy bez pizza z tuńczykiem jest suepr! :) Dosłownie wczoraj szamałam bardzo podobna w dominium. Gdybym jeszcze tylko miała przepis na ich ciasto…
Kamienia nie posiadam, ale to jakiś pomysł. A pizza z tuńczykiem to dla mnie kwestia dyskusyjna :) Nie przepadam za tą rybką. Może wolałabym anchois .
Super wygląda!
tuńczyk i oliwki? świetny pomysł na pizzę:) muszę spróbować:)
o kamieniu wiele słyszałam, sama jeszcze nie mam
Nigdy nie jadłam pizzy z tuńczykiem! Bardzo apetyczna!
dawno nie jadłam pizzy, narobiłaś mi smaku! wygląda pysznie:)
To jest pizza a nie jakiś sklapły placek, jak to w niektórych pseudo pizzeriach.
takie pyszności!:)
też piekę pizzę na kamieniu, Twoja propozycja z tuńczykiem rewelacja!
wygląda bardzo smacznie:)