placek po węgiersku
Obiad

Placek po węgiersku

Kuchnia : Polska | Czas przygotowania : 30 minut | Czas gotowania/pieczenia : godzina i 30 minut | Porcje : 5 sztuk

Placki po węgiersku to jedno z moich ulubionych dań. Z resztą nie tylko moje, ale także i mojego Męża, który jak tylko słyszy, że robię placek po węgiersku, to prosi, żebym koniecznie przygotowała większą porcję.


Placki po węgiersku

To danie jest jednym z ulubionych w naszej rodzinie. Ja kocham placki ziemniaczane, a mój Mąż gulasz, więc ta potrawa to taki misz masz naszych ulubionych dań. Placek po węgiersku jest sycący, więc super sprawdza się jako obiad w zimowe dni. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu.

Placek po węgiersku – Składniki:

Placek ziemniaczany – Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 średnia cebula – ok. 100 g
  • 2 jajka
  • sól
  • olej rzepakowy do smażenia

Gulasz – Składniki:

  • 500 g mięsa wieprzowego (np. mięso z szynki wieprzowej)
  • 150 g parzonego boczku
  • 1 średnia cebula – ok. 110 g
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • szczypta papryki ostrej
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 średnia czerwona papryka -ok. 210 g
  • 1 mała marchewka – ok. 70 g
  • 250 g pieczarek
  • 375 ml wody (1,5 szklanki)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku

Do podania:

  • gęsta kwaśna śmietana 18%
  • natka pietruszki

placek ziemniaczany z gulaszem

przepis na placek po węgiersku

Przepis na placek po węgiersku:

Przepis na gulasz:

  1. Cebulę obrać z łupinek, a następnie posiekać w drobną kostkę (o boku nie większym niż 0,5 cm).
  2. Czosnek również obrać i drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
  3. Boczek pozbawić twardej skóry, a resztę pokroić w kostkę o boku ok. 0,5 cm.
  4. Szynkę wieprzową pokroić w kostkę o boku ok. 1,5 cm. Doprawić solą, pieprzem oraz papryką słodką i ostrą.
  5. Paprykę czerwoną pozbawić gniazd nasiennych, a resztę pokroić w kostkę ok. 1 cm.
  6. Marchewkę obrać, a następnie pokroić w niedużą kostkę lub w półplasterki.
  7. Na dużą, suchą patelnię wrzucić boczek i smażyć go na bardzo małym ogniu do czasu aż wytopi się z niego tłuszczu. Gdyby tłuszczu wytopiło się jednak mało, to można spokojnie na patelnie dolać trochę oleju.
  8. Następnie, gdy tłuszcz już się wytopi, wrzucić pokrojoną cebulę i smażyć ją na małym ogniu do czasu aż się zeszkli i lekko zarumieni. Kolejno wrzucić czosnek i mięso, zwiększyć płomień i smażyć do czasu aż mięso będzie dobrze obsmażone z każdej strony. Następnie wrzucić pokrojone na plasterki pieczarki i smażyć na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy większość wody z pieczarek odparuje dodać pokrojoną marchewkę, paprykę, sos sojowy, koncentrat pomidorowy, ziele angielskie, liście laurowe oraz wlać 300 ml wody. Dusić całość pod przykryciem, na małym ogniu, przez ok. 60 minut. Mięso w tym czasie powinno stać się idealnie kruche. Na koniec w 75 ml zimnej wody rozprowadzić mąkę pszenną (wymieszać tak, by nie było grudek) i wlać do gotującego się gulaszu, cały czas mieszając i gotując dalej, do momentu zgęstnienia sosu.

gulasz

Przepis na placek ziemniaczany:

  1. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Kolejno odstawić je na ok. 5-10 minut  po tym czasie odcisnąć z wody, uważając, by wraz z sokiem nie usunąć skrobi (białej mączki z ziemniaków). Do tak odciśniętych ziemniaków dodać mąkę pszenną oraz drobno posiekaną cebulkę. Następnie wbić jajka oraz dosolić do smaku, wymieszać.
  2. Rozgrzać patelnię (najlepiej nie za dużą, o średnicy około 20-22 cm), wlać 3 łyżki oleju i poczekać chwilę aż się rozgrzeje. Ustawić płomień na średni. Następnie wyłożyć część masy ziemniaczanej (tak na grubość ok. 7-10 mm) na rozgrzany olej i rozprowadzić ją na równy placek. Smażyć przez ok. 4-5 minut na złoty kolor i kolejno obrócić na drugą stronę (przeczytaj poniżej jak to zrobić) i smażyć dalej do czasu zarumienienia się placka. Tak samo postąpić z resztą masy ziemniaczanej.
  3. Każdy usmażony placek przełożyć na talerz, a na niego wyłożyć gorący gulasz (ja dodatkowo daję jeszcze kleks śmietany na gulasz). Złożyć placek na pół i polać go gęstą kwaśną śmietaną oraz oprószyć posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Jak obrócić duży placek ziemniaczany do placków po węgiersku?

Niektórzy mają odwieczny problem pod tytułem, jak obracać duże placki ziemniaczane, by nie było ryzyka, że się rozpadną. Jest na to łatwa sztuczka, a mianowicie, gdy już jedna strona placka się usmaży i będzie ładnie zarumieniona, to wystarczy przykryć patelnię talerzem i następnie obrócić patelnię wraz z talerzem tak, by placek z patelni spadł wprost na talerz. Następnie patelnię odłożyć z powrotem na palnik gazowy, wlać odrobinę oleju, rozgrzać go i kolejno delikatnie zsunąć placek z talerza na patelnię tak, by strona niezarumieniona była właśnie na dole. Gotowe! :)

placki po węgiersku
placek po wegiersku przepis

4.7 / 5 ( 14 głosów )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.