placki bananowe blw
BLW Dla dzieci

Placki bananowe

Kuchnia : polska | Czas przygotowania : 3 minuty | Czas gotowania/pieczenia : 10 minut | Porcje : 10 sztuk

Placki bananowe – bez dodatku cukru, idealne na śniadanie lub podwieczorek dla dzieci, aczkolwiek dorośli też je uwielbiają :) Do zrobienia takich placuszków bananowych najlepsze będą słodkie, dojrzałe banany. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu na placuszki bananowe, bo jest szybki i prosty!


Placuszki bananowe przepis

Szukacie szybkiego i pysznego pomysłu na śniadanie, podwieczorek lub kolację dla dzieci? Takie placki bananowe będą idealne! Placuszki bananowe dla dzieci nie zawierają żadnego dodatkowego cukru, tylko ten naturalny z niżej wymienionych składników. Można je zajadać samodzielnie lub z ulubionymi dodatkami. To również super pomysł na placuszki bananowe BLW dla małych dzieci, również niemowląt.

Zapraszam również po przepis na placuszki bananowe fit, które znajdziecie na naszym blogu. Są one bez mleka, jajek i mąki!

Świetnym pomysłem na słodkie śniadanie lub kolację są także placuszki bananowe z płatkami owsianymi, które również gorąco polecamy! A hitem bloga bez wątpienia są na pewno racuchy na maślance z bananami, które wręcz musicie wypróbować przy najbliższej okazji.

placki bananowe

Placki bananowe – Składniki:

  • 1 średni dojrzały banan – po zważeniu w skórce – 180 g, bez skórki -135 g
  • 1 jajko rozmiar M
  • 100 ml mleka (niepełne pół szklanki)
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej (u mnie tortowa) – ok. 75g
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej rzepakowy do smażenia

*szklanka o pojemności 250 ml
banan

placki bananowe masa

smażenie placuszków

Przepis na placuszki bananowe:

  1. Banana obrać ze skórki, a następnie rozgnieść widelcem na papkę lub zmiksować za pomocą blendera na jednolitą masę.
  2. Jajko rozbełtać za pomocą widelca lub ubijaczki do jajek, dodać do banana. Wlać mleko oraz wsypać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać, by składniki połączyły się w jedną całość. Masa wychodzi dość rzadka.
  3. Na patelni rozgrzać olej. Nakładać po 2 łyżki ciasta. Smażyć bananowe placuszki na małym ogniu z obu stron na rumiano. Podawać z ulubionymi dodatkami lub zajadać od razu, bez dodatków. Z podanych wyżej składników wyszło mi 10 sztuk placuszków bananowych. Smacznego!

Więcej inspiracji kulinarnych z bananami w roli głównej znajdziecie w zakładce: banany przepisy

placki dla dzieci

placuszki bananowe

4.8 / 5 ( 467 głosów )

16 thoughts on “Placki bananowe”

  1. Bardzo dobre te placuszki. Ja robię na elektrycznej naleśnikarce. Dodaje parę kropel oleju. Jak dla mnie jeszcze smaczniejsze niż z patelni

  2. Są genialne :) jedyne co zmieniłam w przepisie to olej , smażę je na oleju rzepakowym w aerozolu oli oli , tak żeby używać go jak najmniej i zawsze wychodzą boskie :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here