placki orkiszowe

Placki orkiszowe z chałwą i borówkami


Placki orkiszowe z chałwą i borówkami – to pyszne i puszyste placuszki na mące orkiszowej pełnoziarnistej. Takie placki orkiszowe z borówkami polane syropem klonowym lub oprószone cukrem pudrem smakują wyśmienicie. Są idealne na słodkie śniadanie lub kolację, a dzieci je uwielbiają.


Placki orkiszowe z chałwą i borówkami – Składniki:

Składniki na ciasto na placki orkiszowe:

  • 1 szklanka maślanki naturalnej (250 ml)
  • 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 2000  (ok. 135 g)
  • 1 jajko rozmiar M
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej (ewentualnie proszek do pieczenia)
  • 100 g chałwy waniliowej
  • 100 g borówek amerykańskich

Dodatkowo:

  • ok. 40 g chałwy waniliowej do oprószenia placków (można pominąć)
  • ok. 50-60 g borówek amerykańskich do posypania placków
  • kilka listków mięty do ozdoby
  • olej rzepakowy do smażenia
  • opcjonalnie dodatkowo: cukier puder do oprószenia, syrop klonowy do polania, polewa czekoladowa itd.

placuszki orkiszowe
placki z borówkami
śniadanie dla dzieci

Przepis na placki orkiszowe z chałwą i borówkami:

  1. Do miski wlać maślankę i wbić jajko. Wymieszać za pomocą trzepaczki kuchennej.
  2. Następnie do tej samej miski przesiać przez sitko mąkę orkiszową pełnoziarnistą oraz sodę oczyszczoną. Kolejno dodać cukier trzcinowy i ponownie całość wymieszać.
  3. Chałwę posiekać drobno (u mnie kostka o boku ok. 2 mm).
  4. Pokrojoną chałwę oraz umyte i osuszone borówki dodać do masy na placki, wymieszać. Odstawić na 10 minut.
  5. Po tym czasie na patelni rozgrzać odrobinę oleju (najlepiej rozsmarować go cienko za pomocą pędzelka lub kawałka ręcznika kuchennego). Na rozgrzaną patelnię wykładać ciasto na placki orkiszowe. Na jeden placek wykorzystać 2 łyżki masy. Smażyć placuszki z obu strona na rumiano, na nie za dużym płomieniu, przez ok. 2 minuty z każdej strony. Placuszki przewracać na drugą stronę (najlepiej za pomocą łopatki kuchennej), gdy na górnej powierzchni placka pojawią się pęcherzyki powietrza.
  6. Usmażone placuszki wykładać na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami kuchennymi, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. Z podanych wyżej składników wyszło mi 10 placuszków z mąki orkiszowej.
  7. Przed podaniem udekorować placki orkiszowe borówkami i kawałkami pokruszonej chałwy oraz polać syropem klonowym lub oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.