Placki orkiszowe z chałwą i borówkami – to pyszne i puszyste placuszki na mące orkiszowej pełnoziarnistej. Takie placki orkiszowe z borówkami polane syropem klonowym lub oprószone cukrem pudrem smakują wyśmienicie. Są idealne na słodkie śniadanie lub kolację, a dzieci je uwielbiają.
Placki orkiszowe z chałwą i borówkami – Składniki:
Składniki na ciasto na placki orkiszowe:
- 1 szklanka maślanki naturalnej (250 ml)
- 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 2000 (ok. 135 g)
- 1 jajko rozmiar M
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej (ewentualnie proszek do pieczenia)
- 100 g chałwy waniliowej
- 100 g borówek amerykańskich
Dodatkowo:
- ok. 40 g chałwy waniliowej do oprószenia placków (można pominąć)
- ok. 50-60 g borówek amerykańskich do posypania placków
- kilka listków mięty do ozdoby
- olej rzepakowy do smażenia
- opcjonalnie dodatkowo: cukier puder do oprószenia, syrop klonowy do polania, polewa czekoladowa itd.
Przepis na placki orkiszowe z chałwą i borówkami:
- Do miski wlać maślankę i wbić jajko. Wymieszać za pomocą trzepaczki kuchennej.
- Następnie do tej samej miski przesiać przez sitko mąkę orkiszową pełnoziarnistą oraz sodę oczyszczoną. Kolejno dodać cukier trzcinowy i ponownie całość wymieszać.
- Chałwę posiekać drobno (u mnie kostka o boku ok. 2 mm).
- Pokrojoną chałwę oraz umyte i osuszone borówki dodać do masy na placki, wymieszać. Odstawić na 10 minut.
- Po tym czasie na patelni rozgrzać odrobinę oleju (najlepiej rozsmarować go cienko za pomocą pędzelka lub kawałka ręcznika kuchennego). Na rozgrzaną patelnię wykładać ciasto na placki orkiszowe. Na jeden placek wykorzystać 2 łyżki masy. Smażyć placuszki z obu strona na rumiano, na nie za dużym płomieniu, przez ok. 2 minuty z każdej strony. Placuszki przewracać na drugą stronę (najlepiej za pomocą łopatki kuchennej), gdy na górnej powierzchni placka pojawią się pęcherzyki powietrza.
- Usmażone placuszki wykładać na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami kuchennymi, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. Z podanych wyżej składników wyszło mi 10 placuszków z mąki orkiszowej.
- Przed podaniem udekorować placki orkiszowe borówkami i kawałkami pokruszonej chałwy oraz polać syropem klonowym lub oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!