Placki z cukinii wg Ewy Wachowicz – jak zrobić? A no przepis na te placuszki z cukinii jest banalnie prosty, podobny do tradycyjnych placków, które robię, aczkolwiek wzbogacony jest o jogurt naturalny, co nadaje im fajnego smaku i nieco lekkości :) Polecam je podawać z keksem kwaśnej śmietany :)
Placki z cukinii wg Ewy Wachowicz – Składniki:
- 1 średnia cukinia (ok. 400 g )
- 1 cebula (ok. 60g)
- 2 jajka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 4 czubate łyżki mąki pszennej (lub trochę więcej jeśli konsystencja ciasta jest zbyt rzadka)
- 1 mały pęczek świeżego koperku
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
- dodatkowo (opcjonalnie) do podania: jogurt naturalny lub kwaśna śmietana, koperek lub szczypiorek itd.
Placki z cukinii wg Ewy Wachowicz – Wykonanie:
- Cukinie umyć, odciąć końcówki i bez obierania zetrzeć na tarce o średnich lub grubych oczkach. Lekko posolić i odstawić na ok. 10-20 minut, by cukinia puściła soki. Po tym czasie dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody.
- Cebulę obrać, posiekać w drobną kosteczkę.
- Czosnek obrać, drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
- Do miski, w której znajduje się cukinia dodać cebulę, czosnek, jajka, jogurt naturalny, mąkę i garść posiekanego koperku (opcjonalnie odrobinę koperku zostawić do oprószenia placków po usmażeniu). Przyprawić pieprzem i ewentualnie jeszcze trochę dodatkowo posolić. Dokładnie wymieszać, by wszystkie składniki się połączyły.
- Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, łyżką nakładać ciasto, formując placuszki. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
- Podawać np. z kleksem kwaśnej śmietany i koperkiem bądź szczypiorkiem lub np. z wędzonym łososiem. Smacznego!
Więcej przepisów z cukinią znajdziecie w dziale na blogu: Cukinia – przepisy


Robiłam i wyszły pyszne! Na pewno wrócę do tego przepisu :)
wlasnie robie jestem ciekawa efektu
Robilam juz kilka razy. Polecam bo sa wysmienite.
Muszę sobie takie zaserwować :)