Placki z cukinii z fetą – czyli greckie placuszki z cukinii zwane kolokithokeftedes. W połączeniu z greckim sosem tzatziki tworzą pyszny duet, który polecam Wam na obiad lub kolację.
Placki z cukinii z fetą – Kolokithokeftedes – Składniki:
- 1 kg cukinii (3 nieduże sztuki)
- 3 jajka
- 5-6 łyżek mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
- 1 mała cebula
- kilka gałązek mięty i koperku
- 100 g fety
- 1 ząbek czosnku
- oliwa lub olej rzepakowy do smażenia
- do podania sos tzatziki (zobacz przepis: grecki sos tzatzyki)
Placki z cukinii z fetą – Kolokithokeftedes – Wykonanie:
- Przygotować sos z tego przepisu: Sos tzatziki
- Cukinie umyć, osuszyć, a następnie obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wrzucić do miski, posolić, przemieszać i odstawić na 15 minut. Po tym czasie odcisnąć cukinię z nadmiaru soków, które puściła. Następnie dodać do odciśniętej cukinii roztrzepane jajka, mąkę oraz sól i pieprz do smaku.
- Posiekać drobno cebulkę oraz zioła, a ser feta drobno pokruszyć. Dodać do masy z cukinii, delikatnie wymieszać.
- Na patelni rozgrzać oliwę lub olej rzepakowy. Układać za pomocą łyżki małe placuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć placuszki z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać z sosem tzatziki. Smacznego!
Zamiast sosu tzatziki równie dobrze można podawać placuszki z sosem czosnkowym.
Uważam, że zamiast jogutu trzeba dodać serek bardzo gęsty. Może być chudszy.
Jogurt grecki jest bardzo gęsty ;) a chudszy serek będzie niestety odbiegał od tradycyjnego tzatziki ;)
Z chęcią wypróbuję dzisiaj ten przepis :)