Placki z jabłkami

Placki z jabłkami to smak mojego dzieciństwa :) Pamiętam jak babcia często robiła mi je na obiad, czy kolację. Z cukrem pudrem smakują obłędnie :)) Jeśli nie lubicie bardzo słodkich placków, to możecie zmniejszyć ilość cukru np. ze 150g na 50g i wtedy ewentualnie “dosłodzić” sobie placuszki posypując je obficiej cukrem pudrem. Równie dobrze smakują ze śmietaną i cukrem.


Placki z jabłkami – Składniki:

  • 5 jabłek (ok. 670g)
  • 1 opak. cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200g mąki pszennej tortowej
  • pól szklanki cukru (ok.150g)
  • 2 jajka
  • 100ml mleka
  • 100ml wody
  • olej do smażenia

 

DSC_0470


Placki z jabłkami – Wykonanie:

  1. Jajka rozbełtaj za pomocą trzepaczki. Dodaj mleko, wodę i wymieszaj ponownie.
  2. Mąkę i proszek przesiej przez sitko do miski. Dodaj cukier wanilinowy, zwykły cukier i szczyptę soli. Wymieszaj.
  3. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odsącz z nadmiaru soku. Dodaj do ciasta i wymieszaj.
  4. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Nałóż łyżką małe placuszki. Smaż je na średnim ogniu na rumiany kolor. Układaj na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, by ociekły z nadmiaru tłuszczu.
  5. Na koniec posyp cukrem pudrem. Smacznego! :)

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

21 odpowiedzi na “Placki z jabłkami

  1. Małgoś :

    Dodaj do tego jeszcze sera cottage może być naturalny ale osobiście polecam z wanilia i Gruszka mniam przepyszne

  2. Anonim :

    Dodaj jeszcze do ciasta sera cottage i będą jeszcze lepsze może być naturalny ale ja osobiście uwielbiam z wanilia i Gruszka mniam polecam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.