placki z jabłkami

Placki z jabłkami


Placki z jabłkami to smak mojego dzieciństwa :) Pamiętam jak Babcia często robiła mi je na obiad, czy kolację. Z cukrem pudrem smakują obłędnie :)) Równie dobrze smakują ze śmietaną i cukrem.


Placki z jabłkami przepis

Te placuszki z jabłkami to bez wątpienia smaki mojego dzieciństwa. Moja Babcia robiła je bardzo często, gdy byłam mała. Teraz ja często robię je mojej Córeczce, która również je uwielbia, tak jak kiedyś ja. Tak więc są to pyszne placuszki z jabłkami dla dzieci. Jeśli do wykonania tych placków z jabłkami użyjecie bardzo słodkiej odmiany jabłek, to spokojnie możecie pominąć dodatek cukru waniliowego. Takie placki dla dzieci pysznie smakują oprószone cukrem pudrem lub podane z konfiturą wiśniową. Jako, że wychodzą one bardzo puszyste, to mówimy na nie czasem racuchy z jabłkami bez drożdży, gdyż są na proszku do pieczenia. Czas ich wykonania także jest zdecydowanie krótszy niż tradycyjnych racuchów.

placki z jabłkami

Składniki:

  • 2 średnie jabłka – ok. 400 g
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego lub cukier z prawdziwą wanilią (16 g)
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g mąki pszennej tortowej (1 i 1/3 szklanki*)
  • 100 ml mleka
  • 50 ml wody
  • olej rzepakowy do smażenia

Dodatkowo: cukier puder do oprószenia lub słodka konfitura do polania placków

* szklanka o pojemności 250 ml
piana z jajek tarte jablka

ciasto na placki z jablkami
smazenie plackow
jak zrobic placki z jablkami

Przepis na placki z jabłkami:

  1. Jajka wbić do miski, dodać szczyptę soli oraz cukier wanilinowy. Całość miksować na wysokich obrotach przez około 2-3 minuty aż masa nieco się spieni i zrobi lekko puszysta.
  2. Jabłka obrać ze skórki i pozbawić gniazd nasiennych. Następnie zetrzeć je na tarce o dużych oczkach.
  3. Mąkę pszenną przesiać do miski wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać wodę, mleko oraz masę jajeczną. Chwilę zmiksować (do czasu połączenia się składników). Z jabłek lekko odcisnąć nadmiar soku. Dodać jabłka do masy na placki, wymieszać.
  4. Na patelni rozgrzać niedużą ilość oleju. Na rozgrzany olej nakładać po 1 czubatej łyżce ciasta na 1 placuszek. Smażyć placki z jabłkami z obu stron na rumiano (na nie za dużym ogniu, by się nie przypalały z zewnątrz). Po usmażeniu układać placki na talerzu wyłożonym ręcznikami papierowymi, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. Z podanych wyżej składników wyszło mi 19 placuszków.
  5. Racuchy z jabłkami bez drożdży podawać oprószone cukrem pudrem lub polane ulubiona konfiturą. Smacznego!

Polecam także przepis na racuchy z jabłkami na drożdżach.

placki z jabłkami tartymi placuszki z jabłkami dla dzieci

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

23 odpowiedzi na “Placki z jabłkami

  1. Małgoś :

    Dodaj do tego jeszcze sera cottage może być naturalny ale osobiście polecam z wanilia i Gruszka mniam przepyszne

  2. Anonim :

    Dodaj jeszcze do ciasta sera cottage i będą jeszcze lepsze może być naturalny ale ja osobiście uwielbiam z wanilia i Gruszka mniam polecam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.