Placki z młodej kapusty z dodatkiem ziemniaków to super pomysł na bezmięsny obiad. Sprawdzą się również jako bezmięsna kolacja. Z dodatkiem śmietany i ulubionej surówki smakują wyśmienicie. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu dopóki sezon na młodą kapustę trwa.
Placki z młodej kapusty przepis
Jak już pewnie zauważyliście, kocham placki pod każdą postacią. Oczywiście moja największa miłość to placki ziemniaczane i placki z cukinii, ale często kombinuję też z plackami na słodko dla dzieci. Tak więc na moim blogu kulinarnym znajdziecie zarówno placki warzywne, jak i te na słodko z dodatkiem różnego rodzaju mąk. Poniżej akurat przepis na placki z młodej kapusty, które możemy niestety robić tylko przez krótki okres czasu w roku, gdy sezon na młodą kapustę trwa. Takie placuszki super smakują z dodatkiem kwaśnej śmietany lub w towarzystwie sosu czosnkowego. Robi się je bardzo szybko i smakują nawet mięsożercom, więc jeszcze raz gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu.
Placki z młodej kapusty – Składniki:
- pół średniej wielkości główka młodej kapusty (ok. 300 g liści po odcięciu głąba)
- 2 średnie ziemniaki – ok. 300 g
- 1 średnia cebula – ok. 110 g
- 1 ząbek czosnku
- 50 g żółtego sera
- 2 jajka
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 3 czubate łyżki mąki pszennej – ok. 70 g
- 1 płaska łyżeczka soli +opcjonalnie jeszcze szczypta do smaku
- świeżo zmielony pieprz do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
- dodatkowo do podania: gęsta kwaśna śmietana 18% lub sos czosnkowy, koperek, ulubiona surówka
Przepis na placki z młodej kapusty i ziemniaków:
- Młodą kapustę pozbawić brzydkich, zewnętrznych liści. Usunąć głąb (ta twarda część ze środka kapusty), a liście poszatkować dość drobno (na szerokość nie większą niż 5 mm). Odmierzyć ok. 300 gramów poszatkowanej kapusty. Przerzucić do miski, oprószyć jedną płaską łyżeczką soli i dokładnie całość przemieszać rękoma, lekko ugniatając kapustę. Odstawić na 15 minut, by kapusta nieco zmiękła w tymże czasie.
- Ziemniaki obrać, umyć, a następnie zetrzeć na tarce o małych lub średnich oczkach. Odstawić na 10 minut, a po tym czasie zlać płyny, uważając, by nie wylać skrobi (taki biały proszek).
- Cebulę obrać, a następnie posiekać w drobną kostkę.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę (lub drobno posiekać).
- Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Koperek drobno posiekać, odmierzyć 2 łyżki.
- Wszystkie powyższe składniki (tj. ziemniaki, cebulę, czosnek, ser żółty, koperek) oraz rozkłócone jajka wrzucić do miski z kapustą i dokładnie wymieszać (najlepiej rękoma). Następnie dodać mąkę pszenną oraz świeżo mielony czarny pieprz do smaku. Wedle uznania można jeszcze dosolić placki. Gdyby masa była niezbyt zwarta to można dodać jeszcze odrobinę mąki pszennej, ale z reguły nie jest to konieczne.
- Na patelni rozgrzać dokładnie olej rzepakowy. Następnie na rozgrzany tłuszcz, za pomocą łyżki, nakładać porcje na placki i delikatnie rozpłaszczyć je łyżką. Smażyć z obu stron na średnim płomieniu przez ok. 3-4 minuty na stronę (do zarumienienia).
- Po usmażeniu układać placki z młodej kapusty na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. Z powyższych składników wyszło mi ok. 15 placuszków.
- Gotowe placuszki z młodej kapusty i ziemniaków najlepiej podawać z kleksem gęstej kwaśnej śmietany 18% lub z sosem czosnkowym. Jako dodatek polecam dorzucić także na talerz ulubioną surówkę i obiad gotowy! Smacznego!