Placki z twarogu i kaszy manny to pyszne i szybkie w wykonaniu placuszki, które na pewno przypadną do gustu najmłodszym. Moje Córeczki uwielbiają te placki, zwłaszcza w towarzystwie dżemu wiśniowego.
Placki z twarogu przepis
Uwielbiam wszelkiego rodzaju placuszki i moje dzieci również. Tym razem miałam w lodówce w zapasie kostkę twarogu, więc stwierdziłam, że zrobię albo kluski leniwe albo jakieś placuszki. Oczywiście jak widać, ostatecznie wybór padł na placki, a przepis jest tak banalnie prosty, a jednocześnie pyszny, że postanowiłam się z Wami nim podzielić. Przy okazji polecam wypróbować także mój przepis na naleśniki.
Placki z twarogu i kaszy manny – składniki na 6 placków:
- 250 g sera białego półtłustego
- 2 jajka rozmiar M
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki cukru zwykłego
- 4 łyżki kaszy manny – ok. 45 g
- szczypta soli
- olej do smażenia
Przepis na placki:
- Najlepiej, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.
- Twaróg w kostce wrzucić do miseczki i rozgnieść go widelcem.
- Białka jajek oddzielić od żółtek.
- Do rozgniecionego twarogu dodać żółtka jajek, cukier wanilinowy, cukier zwykły oraz 4 łyżki kaszy manny. Odstawić na 10 minut.
- Białka jajek ubić wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę. Tak ubitą pianę wmieszać delikatnie w masę twarogową.
- Na patelni rozgrzać olej (tak na ok. 0,5 cm grubości). Na dobrze rozgrzany olej kłaść masę twarogową (po 1 czubatej łyżce na 1 placuszek). Obracać placuszki najlepiej za pomocą płaskiej łopatki. Smażyć z obu stron na rumiano, na nie za dużym płomieniu.
- Po usmażeniu odkładać placki z twarogu na talerz wyłoży ręcznikami papierowymi, by ociekły z nadmiaru tłuszczu.
- Placki z twarogu podawać z cukrem pudrem, owocami lub konfiturą/dżemem. Smacznego!
