Placki ziemniaczane – najlepszy przepis!


Placki ziemniaczane wg przepisu mojej Babci, dlatego ten przepis musi być najlepszy! :) W wersji na wytrawnie do placków dodaję jeszcze cebulkę, a w wersji na słodko oczywiście pozostaję wierna przepisowi podstawowemu, a placuszki obficie posypuję cukrem i dodaję śmietanę kwaśną lub kremówkę – w zależności jak bardzo naszła mnie ochota na coś słodkiego z ziemniakami w roli głównej ;)

Placki ziemniaczane

Przepis na placki ziemniaczane jest tak naprawdę bardzo prosty. W zależności od tego, czy wolicie je bardziej chrupiące, czy miękkie zależą tak naprawdę kolejne kroki ich wykonania. Tak więc – jeśli macie ochotę na pyszne, chrupiące placki ziemniaczane, to wtedy należy ziemniaki koniecznie zetrzeć na tarce o średnich lub dużych oczkach. Patelnia podczas smażenia musi być też mocno i równomiernie rozgrzana. Zaś jeśli wolicie, by placki ziemniaczane były bardziej miękkie i dobrze się składały na pół, tak jak do placków ziemniaczanych po węgiersku, to wtedy należy zetrzeć ziemniaki na tarce o małych oczkach lub zrobić po prostu placki z gotowanych ziemniaków.

Jak zrobić placki ziemniaczane tradycyjne?

Wystarczy kilka ogólnodostępnych składników, jak ziemniaki, mąka pszenna, jajo oraz szczypta soli, by stworzyć najlepsze pod Słońce placki ziemniaczane. Zaś do smażenia placków ziemniaczanych przyda się olej rzepakowy, no i oczywiście patelnia :)

Placki ziemniaczane – Składniki:

Składniki na masę do placków ziemniaczanych:

  • ok. pół kilograma ziemniaków (cienko obranych)
  • pół łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • olej rzepakowy do smażenia

Dodatkowo:

  • mała cebulka drobno posiekana dodana do ziemniaczanego farszu – jeśli robię placki ziemniaczane na wytrawnie
  • słodka śmietanka kremówka 30% lub 36%; ewentualnie gęsta kwaśna śmietana i cukier – jeśli robię placki ziemniaczane na słodko

 

placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane – Wykonanie:

  1. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o małych lub średnich oczkach (jeśli chcecie, by placki ziemniaczane były chrupiące, warto je zetrzeć na tarce o dużych oczkach). Odstawić na bok.
  2. Jeśli macie ochotę na placki ziemniaczane w wersji wytrawnej, to należy zetrzeć małą cebulkę również na tarce o małych oczkach.
  3. Miskę z startymi ziemniakami delikatnie przechylić i zlać nadmiar wody (uważać, by nie wylać razem z wodą skrobi! Skrobia ma zostać ;) ).
  4. Następnie do ziemniaków dodać (opcjonalnie cebulkę) jajko, mąkę i szczyptę soli. Całość wymieszać.
  5. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy. Za pomocą łyżki formować placki ziemniaczane na patelni i smażyć z obu stron na złoty kolor.
  6. Po usmażeniu układać placuszki na ręczniku papierowym, by wchłonął nadmiar tłuszczu.
  7. Podawać placki z sosem węgierskim lub z cukrem i śmietaną. Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

8 odpowiedzi na “Placki ziemniaczane – najlepszy przepis!

  1. Babcia Janina z Kostrzyna :

    Ja do masy ziemniaczanej dodaje majonez i odrobinkę octu oraz musztardy dla smaku.
    Wychodzą pycha!!

    Smażę na smalcu wieprzowym z kostki – najzdrowiej i najsmaczniej!

  2. Anonim :

    Ja do masy ziemniaczanej dodaje pozostalosci jarzynowe (potarty kawalek marchewki,albo ugotowane brokuly pogniote widelcem i wymieszam z masa ziemniaczana,moze byc papryka i co komu smakuje i olej tez dodaje do masy ziemniaczanej i nie musze na patelnie.To tylko propozycja.Pozdrawiam.Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.