placuszki serowe z jabłkami

Placuszki serowe z jabłkami


Placuszki serowe z jabłkami – to pomysł na pyszne placki z twarogiem i jabłkami, które zasmakują nie tylko dzieciom, ale także dorosłym. Z podanych niżej składników wychodzi około 20 małych placuszków, które spokojnie wystarczą dla 3-4 osób.



Placki z twarogu i jabłek świetnie się sprawdzą jako śniadanie, podwieczorek, a nawet jako słodki obiad lub kolacja. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno, więc można je też zapakować w pudełeczko do szkoły lub pracy.
Placuszki serowe z jabłkami dzięki dodatkowi twarogu są lekko wilgotne w środku, a pokrojone w kosteczkę jabłka super podkreślają smak placków. Wedle uznania możecie je po usmażeniu oprószyć cukrem pudrem, polać sosem czekoladowym lub podawać z ulubionymi owocami lub konfiturami.

Placuszki serowe z jabłkami – Składniki:

Składniki na ciasto do placuszków z twarogu i jabłek:

  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej – ok. 160 g
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego – 16 g
  • 1 łyżka zwykłego cukru
  • 4 jajka klasy L
  • szczypta soli
  • 240 g twarogu sernikowego (4 czubate łyżki) minimum 3-krotnie mielonego (może być z wiaderka)
  • 2 średnie jabłka – razem ok. 400 g

Dodatkowe składniki potrzebne do placuszków z twarogu i jabłek:

  • olej rzepakowy do smażenia
  • cukier puder do oprószenia (lub sos czekoladowy, owoce, konfitury)

placuszki serowe z kawałkami jabłek

placki z twarogu i jabłek

placuszki serowe dla dzieci

Przepis na placuszki serowe z jabłkami:

  1. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Białka umieścić w misie miksera, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną piankę. Pod koniec ubijania dodać cukier wanilinowy oraz zwykły cukier i ubijać jeszcze chwilę do czasu rozpuszczenia się cukru.
  2. Do miski przesiać przez sitko mąkę pszenną tortową wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka oraz 4 czubate łyżki (ok. 240 g) twarogu sernikowego (u mnie taki z wiaderka, już zmielony) i dokładnie wymieszać za pomocą łyżki (ciasto wychodzi dość gęste). Następnie dodać białka i również wmieszać je delikatnie w ciasto (można za pomocą łyżki, rózgi kuchennej lub na bardzo niskich obrotach miksera), uważając by piana z białek jak najmniej opadła. Mieszać tylko do czasu połączenia się składników i powstania jednolitej masy.
  3. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, a resztę pokroić w kosteczkę, najlepiej o boku mniejszym niż  0,5 cm. Dodać do ciasta na placuszki serowe i wymieszać.
  4. Na patelni rozgrzać olej, a następnie nakładać po czubatej łyżce ciasta na jeden placuszek. Smażyć na małym ogniu z obu stron do zarumienienia. Po usmażeniu odkładać na papierowe ręczniki, by placki odsączyły się z nadmiaru tłuszczu.
  5. Kolejno przełożyć placuszki serowe na talerze i przed podaniem oprószyć cukrem pudrem, polać sosem czekoladowym lub podawać z owocami bądź konfiturami. Smacznego!

placki z twarogiem i jabłkami

placuszki twarogowe z jabłkami

placuszki serowe z jabłkami dla dzieci

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

3 odpowiedzi na “Placuszki serowe z jabłkami

    • SłodkaBabeczka :

      240 g :)
      W trakcie robienia ciasta na placuszki serowe postanowiłam dodać jeszcze 1 łyżkę twarogu i w wykonaniu o tym napisałam, a w składnikach zapomniałam zmienić :)
      Dzięki za uwagę :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.