Przeciętny Polak zjada stosunkowo mało ryb, a przecież stanowią one niezastąpione źródło wielu składników odżywczych, w tym bardzo cennych kwasów tłuszczowych. Łosoś jest szlachetną rybą morską, żyjącą w dwóch środowiskach – w rzekach odbywa tarło, w morzu zaś dorasta. Łosoś ma bladoróżowe, delikatne mięso – jędrne, tłuste, bez drobnych ości. Mięso ma wykwintny smak. Przyrządzić można z niego wiele różnorodnych potraw : łososia z wody, z masłem, gotowanego na parze, w galarecie, z rusztu, smażonego „sauté”, pieczonego z sosem serowym, pieczonego z sosem tatarskim. Mięso łososia ma wysoką wartość odżywczą. Jest dość kaloryczne ze względu na obecność tłuszczu (14%). Tłuszcz ten jest bogaty w długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3. Poza tym łosoś zawiera dużo białka oraz witaminę A, D i witaminy z grupy B. Należy też do gatunków ryb bogatych w potas, fosfor i fluor. Jest również cennym źródłem magnezu, żelaza, cynku i selenu.
Składniki
- Mąka pszenna 225g
- Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- Jajko 2 jajka
- Woda 150ml
- Maślanka 150ml
- Wędzony łosoś 200g
- Koperek
- Masło 1 łyżka
- Oliwa do smażenia albo masło klarowane
- Cytryna kawałki cytryny do podania
- Kwaśna śmietana 9 czubatych łyżeczek
Wykonanie:
- Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodać jajka, wodę oraz maślankę i wszystko wymieszać na jednolitą masę za pomocą miksera. Dodać koperek, odrobinę świeżo zmielonego pieprzu, łyżkę miękkiego masła i pociętego na kawałeczki łososia (część łososia zostawić do ozdoby). Odstaw tak przygotowane ciasto na ok. 30 minut.
- Rozgrzej na patelni oliwię z oliwek. Smaż placuszki z obu stron na rumiany kolor.
- Usmażone placuszki z łososiem ozdobić kleksem z kwaśnej śmietany, połówką cytryny i plasterkiem wędzonego łososia. Posypać koperkiem.

świetne połączenie, bardzo mi się podoba taki pomysł na obiad:) Chyab go dzisiaj wykorzystam:)
Ja robię zamiast placuszków placki ziemniaczane – z łososiem i śmietaną są wyborne (spotkałam w hotelu ze spa)
To następnym razem wypróbuję z plackami ziemniaczanymi ;)
ja uwielbiam wędzonego łososia..a Twoje danie wygląda super!
U mnie byłyby śniadaniowe :)
O! muszę wypróbować! :)
Pyszne na przekąskę :)
Ale kolory, bardzo apetyczne danie!