Placuszki z łososiem i kwaśną śmietaną

Placuszki z łososiem i kwaśną śmietaną


Przeciętny Polak zjada stosunkowo mało ryb, a przecież stanowią one niezastąpione źródło wielu składników odżywczych, w tym bardzo cennych kwasów tłuszczowych. Łosoś jest szlachetną rybą morską, żyjącą w dwóch środowiskach – w rzekach odbywa tarło, w morzu zaś dorasta. Łosoś ma bladoróżowe, delikatne mięso – jędrne, tłuste, bez drobnych ości. Mięso ma wykwintny smak. Przyrządzić można z niego wiele różnorodnych potraw : łososia z wody, z masłem, gotowanego na parze, w galarecie, z rusztu, smażonego „sauté”, pieczonego z sosem serowym, pieczonego z sosem tatarskim. Mięso łososia ma wysoką wartość odżywczą. Jest dość kaloryczne ze względu na obecność tłuszczu (14%). Tłuszcz ten jest bogaty w długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3. Poza tym łosoś zawiera dużo białka oraz witaminę A, D i witaminy z grupy B. Należy też do gatunków ryb bogatych w potas, fosfor i fluor. Jest również cennym źródłem magnezu, żelaza, cynku i selenu.

Składniki

  • Mąka pszenna 225g
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Jajko 2 jajka
  • Woda 150ml
  • Maślanka 150ml
  • Wędzony łosoś 200g
  • Koperek
  • Masło 1 łyżka
  • Oliwa do smażenia albo masło klarowane
  • Cytryna kawałki cytryny do podania
  • Kwaśna śmietana 9 czubatych łyżeczek
Placuszki z łososiem i kwaśną śmietaną

Wykonanie:

  1. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodać jajka, wodę oraz maślankę i wszystko wymieszać na jednolitą masę za pomocą miksera. Dodać koperek, odrobinę świeżo zmielonego pieprzu, łyżkę miękkiego masła i pociętego na kawałeczki łososia (część łososia zostawić do ozdoby). Odstaw tak przygotowane ciasto na ok. 30 minut.
  2. Rozgrzej na patelni oliwię z oliwek. Smaż placuszki z obu stron na rumiany kolor.
  3. Usmażone placuszki z łososiem ozdobić kleksem z kwaśnej śmietany, połówką cytryny i plasterkiem wędzonego łososia. Posypać koperkiem.


Placuszki z łososiem i kwaśną śmietaną

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

8 odpowiedzi na “Placuszki z łososiem i kwaśną śmietaną

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.