placuszki z mascarpone przepis

Placuszki z mascarpone


Placuszki z mascarpone – to szybkie i bardzo proste w wykonaniu placki z dodatkiem serka mascarpone, które udadzą się każdemu, a ich wykonanie zajmuje tylko parę minut. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Placki z mascarpone dla dzieci i nie tylko

Takie placuszki z mascarpone świetnie sprawdzą się jako śniadanie, przekąska do pracy lub szkoły, a nawet jako słodki obiad, czy kolacja. Są pyszne i puszyste, uwielbiane szczególnie przez dzieci. Moja córka oraz moja młodsza siostra mogłyby się nimi zajadać nawet codziennie. Z podanych składników otrzymałam 12 placuszków, które spokojnie wystarczą na 3 porcje. Polecam podawać je z sezonowymi, świeżymi owocami, a poza sezonem z ulubionym dżemem. Możecie je także polać syropem klonowym, miodem lub po prostu oprószyć cukrem pudrem.

Jeśli uwielbiacie naleśniki i placuszki wszelkiego rodzaju, to zapraszam również do spojrzenia na te przepisy: naleśniki budyniowe, rosyjskie racuchy bez drożdży oraz naleśniki Magdy Gessler.

Jeśli macie ochotę na nieco zdrowsze wersje placuszków to polecam wypróbować przepis na naleśniki gryczane – będą one idealne zarówno dla dzieci, jak i dla osób na diecie odchudzającej, cukrzycowej, czy też z insulinoopornością.

placuszki z mascarpone


Placuszki z mascarpone – Składniki:

Składniki na placuszki:

  • 125 g mascarpone
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej – ok. 150 g
  • pół szklanki mleka – ok. 125 ml
  • 2 jajka klasy M
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 2 łyżki cukru zwykłego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo do podania:

  • ulubione owoce, np. borówki, banany, kiwi
  • polewa czekoladowa, miód, syrop klonowy lub cukier puder
  • bita śmietana lub jogurt naturalny
  • zamiast owoców można użyć ulubionego dżemu

placki z mascarpone

Przepis na placki z mascarpone:

  1. Wszystkie składniki na placki (mascarpone, jajka, mąkę pszenną tortową, mleko, cukier zwykły, cukier waniliowy i proszek do pieczenia) przełożyć do miski i zmiksować na jednolitą masę za pomocą miksera lub blendera. Masa powinna wyjść dość gęsta. Ciasto odstawić na około 15-20 minut, by nieco odpoczęło.
  2. Po tym czasie rozgrzać patelnię, najlepiej taką do naleśników, która nie wymaga tłuszczu do smażenia. Nakładać małe porcje ciasta (u mnie po 2 łyżki masy na 1 placuszka) i smażyć je na małym ogniu, by się nie spaliły, lekko zarumieniły i ładnie wyrosły (były puszyste). Gdy na powierzchni placuszków pojawi się spora ilość pęcherzyków powietrza, a dolna część będzie już zarumieniona, to należy obrócić placek na drugą stronę i smażyć jeszcze przez ok. 1-2 minuty do zarumieniania. Jeśli placuszki nie chcą odejść od patelni lub rozlewają się przy próbie obracania, to znaczy, że jeszcze za wcześnie, by je obrócić i trzeba je smażyć jeszcze chwilę dłużej. Po usmażeniu przełożyć placki na talerz.
  3. Placuszki z mascarpone podawać z ulubionymi dodatkami, np. sezonowymi owocami lub dżemem. Można także polać je syropem klonowym lub miodem, a także oprószyć cukrem pudrem. Ja swoje placki podawałam z borówkami, bananami i kiwi, a na koniec polałam je delikatnie syropem klonowym.
  4. Z podanych wyżej składników uzyskałam 12 placków z mascarpone o średnicy ok. 10-11 cm. Smacznego!

Takie placuszki z serka mascarpone to nie tylko pyszny pomysł na słodkie śniadanie  lub kolację dla dzieci, ale także można je zaserwować jako słodki obiad. Równie dobrze sprawdzą się jako przekąska do lunchboxa (pudełeczka) do pracy lub szkoły – będą fajną alternatywą dla zwykłych kanapek. Oprószone cukrem pudrem lub polane syropem klonowym i wzbogacone o garść świeżych owoców będą pyszną odmianą dla zwykłego drugiego śniadania.

placki dla dzieci placuszki dla dzieci

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

5 odpowiedzi na “Placuszki z mascarpone

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.