placuszki z ricotty
Kolacja Naleśniki Naleśniki wytrawne Obiad Śniadania i kolacje

Placuszki z ricotty z ziołami

Kuchnia : Polska | Porcje : 12 sztuk

Szukacie inspiracji na śniadanie, kolację lub na przekąskę do pracy? A może macie ochotę na jakiś inny dodatek do gulaszu niż ziemniaki? Jeśli tak, to placuszki z ricotty sprawdzą się idealnie! Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu!

Placuszki z ricotty – Składniki:

  • 250 g ricotty
  • 2 jajka rozmiar M
  • 3 czubate łyżki parmezanu
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka siekanego koperku
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki siekanego szczypiorku
  • szczypta soli
  • ok. 2-3 łyżki wody
  • pół łyżeczki czosnku suszonego
  • olej do smażenia

Z podanych wyżej składników wychodzi 12 sztuk placuszków.

placuszki z ricotty przepis

Przepis na placuszki z ricotty z ziołami:

  1. Koperek, szczypiorek i natkę pietruszki posiekać.
  2. Parmezan zetrzeć na tarce o małych oczkach. Odmierzyć 3 czubate łyżki.
  3. Z ricotty odlać ewentualną płynną część. Wrzucić ricottę do miski, dodać jajka, starty parmezan, mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz posiekane wcześniej zioła (szczypiorek, koperek i natkę pietruszki). Kolejno dodać szczyptę soli, pół łyżeczki czosnku suszonego oraz 2-3 łyżki wody (ilość wody zależy od gęstości masy na placuszki; powinna być ona o konsystencji gęstej śmietany).
  4. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i rozprowadzić go równomiernie po całej patelni. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta (u mnie 1 czubata łyżka na 1 placuszek – razem wyszło mi 12 placuszków). Smażyć na średnim ogniu, z obu stron na rumiano. Podawać np. z jogurtowym sosem ziołowym lub z kleksami gęstej kwaśnej śmietany, bądź np. jako dodatek do gulaszu zamiast ziemniaków. Smacznego!

Polecam także mój ulubiony przepis na naleśniki. To ciasto jest idealne zarówno do naleśników na słono, jak i na słono.

przepis na placki z ricotty
Rate this post

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.