Szukacie inspiracji na śniadanie, kolację lub na przekąskę do pracy? A może macie ochotę na jakiś inny dodatek do gulaszu niż ziemniaki? Jeśli tak, to placuszki z ricotty sprawdzą się idealnie! Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu!
Placuszki z ricotty – Składniki:
- 250 g ricotty
- 2 jajka rozmiar M
- 3 czubate łyżki parmezanu
- 3 czubate łyżki mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka siekanego koperku
- 1 łyżka siekanej natki pietruszki
- 2 łyżki siekanego szczypiorku
- szczypta soli
- ok. 2-3 łyżki wody
- pół łyżeczki czosnku suszonego
- olej do smażenia
Z podanych wyżej składników wychodzi 12 sztuk placuszków.

Przepis na placuszki z ricotty z ziołami:
- Koperek, szczypiorek i natkę pietruszki posiekać.
- Parmezan zetrzeć na tarce o małych oczkach. Odmierzyć 3 czubate łyżki.
- Z ricotty odlać ewentualną płynną część. Wrzucić ricottę do miski, dodać jajka, starty parmezan, mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz posiekane wcześniej zioła (szczypiorek, koperek i natkę pietruszki). Kolejno dodać szczyptę soli, pół łyżeczki czosnku suszonego oraz 2-3 łyżki wody (ilość wody zależy od gęstości masy na placuszki; powinna być ona o konsystencji gęstej śmietany).
- Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i rozprowadzić go równomiernie po całej patelni. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta (u mnie 1 czubata łyżka na 1 placuszek – razem wyszło mi 12 placuszków). Smażyć na średnim ogniu, z obu stron na rumiano. Podawać np. z jogurtowym sosem ziołowym lub z kleksami gęstej kwaśnej śmietany, bądź np. jako dodatek do gulaszu zamiast ziemniaków. Smacznego!
Polecam także mój ulubiony przepis na naleśniki. To ciasto jest idealne zarówno do naleśników na słono, jak i na słono.
