Obiad

Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym na bazie gęstej śmietany i białego wina, podawane na makaronie Pappardelle.

Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym – Składniki:

  • 500g polędwiczki wieprzowej
  • sól, pieprz
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • 80g szynki Prosciutto
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 250g pieczarek
  • 2 cebule
  • 80 ml białego wina wytrawnego
  • 330g śmietany gęstej do zup i sosów (18%)
  • 180-200g makaronu Pappardelle

 

polędwiczki wieprzowe

Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym – Wykonanie:

  1. Polędwiczki oczyszczamy z błonek, doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Całość zawijamy w szynkę Prosciutto, a następnie kroimy na ok. 3 cm kawałki.
  2. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, smażymy polędwiczki z każdej strony na złoty kolor. Wysmażone polędwiczki przekładamy na talerz.
  3. Pieczarki kroimy na ćwiartki, a cebulę w piórka.  Na patelnię, na której smażyliśmy mięso, podsmażamy cebulę, a następnie dorzucamy pieczarki. Gdy już lekko się podsmażą, doprawiamy lekko solą, pieprzem i czosnkiem.
  4. Kolejno dodajemy wino. Gotujemy, aż wino zredukuje swoją objętość o połowę.
  5. Następnie dodajemy śmietanę i gotujemy aż sos nieco zgęstnieje. Ewentualnie doprawiamy jeszcze na koniec odrobiną soli i pieprzu. Dodajemy polędwiczki do sosu, przykrywamy patelnie pokrywką i dusimy całość na małym ogniu przez ok. 5-7 minut.
  6. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, przelewamy zimną wodą i odcedzamy. Wykładamy na talerz, polewamy sosem i układamy na wierzchu polędwiczki. Smacznego!

polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym

Rate this post

1 thought on “Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.