Słodkości

Polewa czekoladowa

Domowa polewa czekoladowa z przepisu mojej babci. Idealnie nadaje się do różnego rodzaju deserów i ciast. Ma dość miękką konsystencję po zgęstnieniu, dzięki czemu łatwo się ją kroi i nie pęka.

Składniki

  • Mleko 3 łyżki
  • Cukier puder 2 czubate łyżki
  • Kakao gorzkie 3 łyżki
  • Masło 100g

20140817_222456

Wykonanie:

  1. Do garnka wlać mleko, podgrzać, dodać cukier i wymieszać.
  2. Masło kroimy w kosteczkę i dodajemy do mleka, mieszamy. Ściągamy garnek z ognia i dodajemy przesiane przez sitko kakao, cały czas mieszając trzepaczką do ubijania, by masa była gładka.
  3. Przed polaniem ciasta, czy deseru, masę należy lekko przestudzić.

 

5 / 5 ( 3 głosów )

2 thoughts on “Polewa czekoladowa”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.