Polonezy schabowe

Polonezy schabowe – jeśli znudziły się Wam tradycyjne kotlety schabowe to koniecznie wypróbujcie ten przepis na pyszne, soczyste polonezy schabowe, czyli roladki z mięsa wieprzowego nadziewane farszem pieczarkowym i cebulką. Roladki takie często pojawiają się na weselach i innych uroczystych imprezach, więc jeśli szukacie pomysłów na menu na wesele, chrzciny, komunię, czy urodziny, to to danie na pewno przypadnie gościom do gustu ;) Polecam również wypróbować przepis na: Kotlety Twardowskiego. Więcej przepisów na obiady znajdziecie pod tym tagiem: Obiad – przepisy.

Polonezy schabowe – Składniki:

  • 3-4 plastry schabu bez kości
  • ok. 215g pieczarek
  • 2 średnie cebule (ok. 200g)
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy (u mnie chrzanowa lekko ostra)
  • sól i pieprz do smaku
  • słodka papryka do smaku
  • mąka pszenna do obtoczenia mięsa
  • olej rzepakowy lub oliwa z oliwek do smażenia

Polonezy schabowe

Polonezy schabowe – Wykonanie:

  1. Pieczarki oczyścić (polecam również przeczytać wpis: Pieczarki – myć, czy obierać?), oddzielić kapelusze od nóżek – kapelusze pokroić w kostkę, a nóżki w plasterki.
  2. Cebulę obrać z łupinek, pokroić w kosteczkę
  3. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, a następnie zwiekszyć płomień i dorzucić pieczarki. Smażyć do czasu aż nadmiar wody z pieczarek odparuje. Dodać koncentrat pomidorowy, musztardę, szczyptę słodkiej papryki oraz pieprz i sól do smaku. Wymieszać. Zestawić z palnika i pozostawić do ostudzenia.
  4. Każdy plaster schabu rozbić dość cienko tłuczkiem, oprószyć z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką. Na każdym rozbitym kawałku schabu nałożyć wcześniej przygotowany farsz i zawinąć ściśle w rulon (można związać roladki nitką). Obtoczyć każdy mięsny rulon w mące.
  5. Na patelni, na której był przygotowywany farsz rozgrzać odrobinę oleju i podsmażyć roladki z każdej strony. Pod koniec smażenia przykryć na chwilę (1-2 minuty) patelnię pokrywką. Smacznego! :)

Więcej przepisów na obiady znajdziecie pod tym tagiem: Obiad – przepisy.

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

3 odpowiedzi na “Polonezy schabowe

  1. Smakosz :

    Taki sobie przepis. Farsz smaczny, ale wykonanie na pewno byłoby lepsze z filetem z kurczaka, niż ze schabem. No i obtaczać koniecznie w jajku i bułce, a nie mące! Roladki obtoczone tylko w mące rozwalają się podczas smażenia. Dobrze że zorientowałam po włożeniu pierwszych dwóch, więc obiad został uratowany.

    • SłodkaBabeczka :

      Może plastry schabu były za małe, dlatego się rozwijały.
      Gdyby użyć mięsa drobiowego zamiast schabu – to niestety :) Już by się Polonezy nie nazywały :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.